Комисията за ДАНС ще изслушва Сертов и Драшков за "Галерия"

Парламентарната комисия за контрол на ДАНС ще покани бившия председател на агенцията Петко Сертов и заместника  му Иван Драшков, за да ги изслуша във връзка със скандалната разработка "Галерия".  Сертов и Драшков взаимно си прехвърлят топката за стартирането на делото, което бе проверявано още в предишния парламент и сериозно дискредитира агенцията.

В рамките на една-две седмици комисията ще приеме писмено становище за "Галерия", каза в сряда след заседанието на комисията нейният председател Иван Костов (Синята коалиция).

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който е и член на комисията за ДАНС, съобщи пред репортери, че той е бил сред подслушваните, след като са били прихванати негови разговори с някои от лицата, обект на разработката.

В отговор на въпрос Сидеров каза, че не става дума за разпечатка от разговорите му. По думите му в "Галерия" имало данни за подслушване и на други политици и национално известни журналисти.

По думите му "Галерия" няма нищо общо с опазването на националната сигурност,  а показва как цяла агенция се занимава с долнопробно подслушване и с ровене в  личния живот на журналисти и политици, които  се подслушват без  основание и ясен мотив, без  да са заплаха за националната сигурност.

Тази разработка, а и други, се занимават с политическо вмешателство и събиране на данни не по предназначение, с цел може би рекет и политическо изнудване, допусна той.

Делото  "Галерия" трябва да бъде разсекретено, каза Сидеров. Проблемът с разсекретяването според него е в това, че няма регламент кои данни са секретни и не могат да се оповестят, за това не били наясно и самите шефове на ДАНС.

Депутат от комисията за контрол върху ДАНС ще разговаря  с Цвета Маркова, която оглавява ДКСИ, за да се изясни този въпрос. Ако има имена на агенти, които не трябва да се разсекретят и някакви данни, които са много секретни, те трябва да бъдат заличени, но останалата част  да бъде дадена на медиите, каза Сидеров.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Вярвате ли на приказката на Божков за Али Баба и подкупите към управляващите?