Комисията за ДАНС ще изслушва Сертов и Драшков за "Галерия"

Парламентарната комисия за контрол на ДАНС ще покани бившия председател на агенцията Петко Сертов и заместника  му Иван Драшков, за да ги изслуша във връзка със скандалната разработка "Галерия".  Сертов и Драшков взаимно си прехвърлят топката за стартирането на делото, което бе проверявано още в предишния парламент и сериозно дискредитира агенцията.

В рамките на една-две седмици комисията ще приеме писмено становище за "Галерия", каза в сряда след заседанието на комисията нейният председател Иван Костов (Синята коалиция).

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който е и член на комисията за ДАНС, съобщи пред репортери, че той е бил сред подслушваните, след като са били прихванати негови разговори с някои от лицата, обект на разработката.

В отговор на въпрос Сидеров каза, че не става дума за разпечатка от разговорите му. По думите му в "Галерия" имало данни за подслушване и на други политици и национално известни журналисти.

По думите му "Галерия" няма нищо общо с опазването на националната сигурност,  а показва как цяла агенция се занимава с долнопробно подслушване и с ровене в  личния живот на журналисти и политици, които  се подслушват без  основание и ясен мотив, без  да са заплаха за националната сигурност.

Тази разработка, а и други, се занимават с политическо вмешателство и събиране на данни не по предназначение, с цел може би рекет и политическо изнудване, допусна той.

Делото  "Галерия" трябва да бъде разсекретено, каза Сидеров. Проблемът с разсекретяването според него е в това, че няма регламент кои данни са секретни и не могат да се оповестят, за това не били наясно и самите шефове на ДАНС.

Депутат от комисията за контрол върху ДАНС ще разговаря  с Цвета Маркова, която оглавява ДКСИ, за да се изясни този въпрос. Ако има имена на агенти, които не трябва да се разсекретят и някакви данни, които са много секретни, те трябва да бъдат заличени, но останалата част  да бъде дадена на медиите, каза Сидеров.

Споделяне

Още по темата

Още от България