Комисията за имунитета на Тома Томов ще заседава закрито

Заседанията на временната парламентарна комисия по искането на главния прокурор Борис Велчев за снемане на имунитета на депутата от Коалиция за България и лидер на партия “Рома” Тома Томов ще бъдат закрити, защото материалите, които депутатите ще разглеждат, са следствена тайна. Това съобщи в парламента председателят на органа Борислав Българинов (БНС), след като 8-те членове заседаваха за пръв път.

От комисията са подготвили писмо до Велчев, с което искат да им бъде предоставено следственото дело, както и две преписки, посочени в искането му за снемане на имунитета на Томов.

Членовете на комисията са решили, ако депутатът поиска, да бъде изслушан на по-късен етап, след като комисията се запознае с постъпилите от прокуратурата данни.

Българинов прогнозира, че комисията ще може да спази определения ѝ едномесечен срок и като проучи материалите за Томов, ще се произнесе.

Борис Велчев внесе искането си за имунитета на депутата от левицата преди два месеца, а в началото на април изрази притеснение, че заради забавянето на парламента разследването срещу Томов остава висящо и по него не може да се работи.

Временната комисия трябва да прецени дали има данни Томов да е извършил престъпление от общ характер. Според прокуратурата той е превишил правата си, когато е бил районен прокурор на Оряхово с цел облагодетелстване. През 2001 г. срещу него е образувана преписка.

Споделяне

Още по темата

Още от България