Комисията за изтребителите може да доведе до рестартиране на проекта

ГЕРБ: Парламентарното разследване е възможно най-добрият знак към НАТО; БСП: това е удар срещу президента

Комисията за изтребителите може да доведе до рестартиране на проекта

Парламентарната комисия, която проверява избора на нов тип изтребители, може да доведе до рестартирането на проекта, ако бъдат открити нарушения. Това стана ясно от думите на председателя на комисията Емил Христов (ГЕРБ) след първото ѝ заседание в сряда.

"А трябва ли при открити нарушения, които биха нанесли вреда на България, ние да мълчим", каза Христов в отговор на въпрос дали, ако бъдат установени нередности около отстраняването на офертата за изтребители Ф-16, ще се тръгне към нова процедура.

В същото време той допълни, че "не бихме искали да сме причината за евентуален провал при преговорите".

Христов посочи, че ако бъдат установени факти срещу държавния интерес, комисията ще уведоми правителството. Депутатите обаче няма да се занимават с анализ на подадените оферти.

"Целта е на медиите и хората да бъде дадена колкото се може повече информация", каза Христов.

Военният министър Красимир Каракачанов по-рано също допусна възможността да се преговаря и за изтребители Ф-16, ако парламентът излезе с подобно решение. Проектът трябва да бъде одобрен в пленарна зала, тъй като по закон военните харчове над 100 млн. лева изискват санкцията на депутатите.

Комисията бе формирана по искане на ГЕРБ, след като вторият човек в партията Цветан Цветанов обяви че има "достатъчно съмнения", че президентът Румен Радев "е защитил купуването на шведските изтребители и това е станало в период, когато още нямаше окончателно решение на служебното правителство". Освен това според него трябва да се види и дали има "постъпила информация, която е дисквалифицирала един от участниците служебно".

Парламентарната проверка трябва да "освети" и ролята на Румен Радев в качеството му на командир на ВВС и впоследствие като президент за избора на шведските изтребители "Грипен". Това доведе до остра реакция от "Дондуков" 2 и БСП, които определиха комисията като "трибунал".

Буквално в последните си дни назначеното от президента Румен Радев служебно правителство одобри класирането на експертната работна група, поставила на първо място предложението на шведския консорциум СААБ за нови изтребители "Грипен", следвано от това на Италия за "Юрофайтър"-и втора ръка. Офертата на Португалия и САЩ за Ф-16 втора ръка пък бе декласирана, тъй като не отговаряла на заложените финансови изисквания.

Оттогава президентът Радев оказва непрестанен натиск върху правителство да започне преговори и да подпише бързо сделката.

"Не е трибунал, а добър знак към НАТО"

Депутатът Емил Христов отхвърли обвиненията на БСП и президентството, че комисията е трибунал срещу Радев и каза, че управляващата партия е притеснена, че "държавният глава се опитва да влезе в процеса, необосновано за нас".

"Аз си признавам, че искрено съм разочарован и изненадан, говоря с колегите и те също не приемат намесата на президентството в един такъв процес. Имам предвид, че ние сме парламентарна република, а Народното събрание има не само правото, но и задължението да се интересува какво и как се прави. Още повече, че това са огромни пари за българските мащаби”, посочи Христов.

По думите му създаването на комисията е възможно най-добрият знак към евроатлантическите ни партньори.

"След края на тази комисия, когато свършим работата си, нека всички да се надяваме, че изводите, до които ще стигне комисията, и предложенията, които ще изпратим до Министерски съвет и Министерство на отбраната, ще изчистят всякакви съмнения и ще възстановим доброто име на България като надежден партньор”, допълни Христов.

БСП: Комисията е опит да се удари президентът

Филип Попов от БСП коментира от своя страна, че създаването на комисията е опит да се нанесе удар срещу президентската институция.

Той посочи, че на практика цялата процедура е стартирала по времето на предишното правителство на Борисов.

"Затова ние виждаме в нея чисто политически момент с нейното създаване. Тя обаче може да доведе до прекратряване на процедурата по избора на нов самолет, защото е в ръцете на сегашния Министерски съвет”, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България