Комисията за конфискация е затрупана с над 8000 стари проверки

Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество има натрупани 8343 проверки, които са започнати по силата на вече отменения Закон за конфискация и трябва да бъдат довършени до края на тази години. Това стана ясно по време на изслушването на тримата кандидати за членове на комисията пред правната комисия в Народното събрание.

Кандидати са Антоанета Цонкова, която работи вече седма година в комисия, а от две години и половина е член и на нейното ръководство. За кратко тя бе и изпълняващ функциите на председател на институцията. Тя е предложена за нов петгодишен мандат от ГЕРБ. Другият кандидат е Стоянка Николакова, която досега също беше член на комисията. Тя е предложение на БСП.

Третият кандидат за третото свободно място е Иво Иванов. Той е дългогодишен инспектор в Сметната палата. Ресорът му са концесиите и проверката на финансите на политическите партии. Иванов е издигнат от ДПС.

Проблемът със залежалите проверки бе най-ясно изведен от Стоянка Николакова. Тя коментира, че най-важната цел пред комисията е да създаде режим на работа по двата закона. От началото на година институцията работи с новия закон, който ѝ позволява да образува проверки и срещу хора, които не са извършили престъпления, а само нарушения. Старият закон не даваше такава възможност и имаше различен ред за извършване на проверките. Поради тази причина в комисията трябва да работят едновременно по два различни закона поне, докато не приключат натрупаните стари 8343 дела.

Николакова коментира, че няма риск от амнистия за хора, които са натрупали парите си по престъпен начин. Законът дава на комисия срок от най-много 13 месеца да приключат старите проверки, но това е само препоръка. При наличие на сериозни данни за завеждане на дело за конфискация няма пречки то да бъде внесено в съда дори и след изтичането на този срок.

Тримата кандидати за попълване на състава на комисията ще бъдат гласувани от Народното събрание в петък и не се очаква да имат проблеми с избирането. Парламентът беше предвидил гласуването за седми март, но пришпори процедурата с две седмици заради политическата криза.

И тримата кандидати говореха за необходимостта от повече прозрачност при работата на институцията, както и за анализ на нейната администрация. Те обясниха на депутатите, че има нужда от създаване на информационни масиви, както и на електронна връзка с другите държавни институции, за да може проверките да вървят бързо. Антоанета Цонкова съобщи, че и досега комисията няма връзка с базата данни на НАП.

През януари премиерът Бойко Борисов назначи за председател на комисията Пламен Георгиев, бивш прокурор и заместник-министър на правосъдието. Шеметното изкачване на Георгиев започна, след като той така и не образува дело по скандала, известен като "Ало, Ваньо", по който останаха съмнения, че премиерът върти търговия с влияние през проверките на митническите власти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?