Комисията за контрол на ДАНС подозира още съмнителни практики в агенцията

Не са отпаднали опасенията за някои съмнителни практики в ДАНС. Това стана ясно в четвъртък от думите на Иван Костов, който оглавява парламентарната комисия за контрол на спецагенцията. Той не пожела да навлезе в повече подробности, но даде за пример случая в с. Рибново.

В началото на миналата година кметът на община Гърмен Ахмед Башев бе привикан в ДАНС по сигнал, че в района имало етническо напрежение и се проповядва радикален ислям. Освен Башев да се яви в агенцията, "покана" получи и преподавателят по ислям Мурад Бошнак. Всъщност двамата бяха заведени в ДАНС под засилена охрана.

Комисията за контрол проведе разследване по този случай и излезе със становище преди време, че ако не е имало прокурорско разпореждане, всички действия в Рибново на ДАНС са щели да бъдат незаконни.

В четвъртък комисията прие доклада за работата на ДАНС за миналата година. Като слабост Костов изтъкна изпълнението на поръчки на прокуратурата, без да има законови основания за това.
Комисията ще препоръча на народните представители да приемат годишния доклад на агенцията. Три са основанията за това. ДАНС се е включила активно в битката срещу организираната престъпност. Ефективно са изградени и са започнали да функционират спецекипите на прокуратурата, МВР и ДАНС. Освен това от ДАНС вече не изтича класифицирана информация, което е допринесло за нормализиране на работата, обясни Костов. 

Агенцията, според него, е заработила в последната трета на миналата година, след като е минала през "рестартиране" с промяна в закона и промяна във висшето ръководство.

Комисията за контрол на ДАНС ще направи и някои забележки за работата на агенцията. Костов обясни, че не иска да каже, че нещата в ДАНС стоят много добре. "Ние сме много критични в доклада си. Но изтъквам причините, поради които ще предложим на народните представители да приемат отчета на ДАНС. Разбира се, че ще бъдем критични, защото по този начин можем да помогнем на агенцията да прегърне още по-силни своите истински приоритети.

Споделяне

Още от България