Комисията за контрол над службите се заема с отравянето на Гебрев

Комисията за контрол над службите се заема с отравянето на Гебрев
Парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност се заема с отравянето на българския оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев през април 2015 г. и информациите за съпричастност на извършителя със случая „Скрипал“. В четвъртък ще има изслушване по темата, съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. 
 
До това се стигна, след като по-рано тази седмица британският разследващ сайт Белингкат (Bellingcat) и неговият руския партньор "Инсайдър" намериха връзка между отравянето на Гебрев през 2015 година и това на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания март 2018г. Те са открили доказателства, че агент на руското военно разузнаване, заподозрян по случая "Скрипал", прикриващ се зад псевдонима "Сергей Вячеславович Федотов", е пристигнал в България няколко дни преди Гебрев, синът му и още един човек да бъдат отровени.
 
Британските вестници "Таймс" и "Телеграф" също пишат за връзката на Сергей Федотов със случай на отравяне през април 2015 г. в България на български бизнесмен, неговия син и негов колега. В. "Таймс" твърди, че лондонската полиция и МИ 5 (британското контраразузнаване) проучват българския случай от 2015 година.
 
"Аз съм сигурен, че вече е създадена необходимата координация между българските, британските и европейските власти по случая и се работи активно по него", каза в събота Цветанов. 
 
Според него случаят „Скрипал“ само е затвърдил позицията на ЕС за продължаване на санкциите срещу Русия. По думите му Русия иска да отклони ЕС от политиката на съюза "за единство в името на всеобщия просперитет".
 
Цветанов подчерта, че през последните 3-4 години България, ЕС и САЩ са подложени на хибридна атака от Русия. "Има информации за руска намеса посредством онлайн и социалните медии в изборите в няколко държави, което във всеки един от случаите доведе до дестабилизация. Съществува мнение, че дори "Брекзит“"се е случил под такова влияние", коментира той. 
Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?