Комисията за "криминалната“ поправка за реклама на наркотици заприлича на следствие

Работата на анкетната парламентарна комисия, която трябва да установи кой е виновен за публикуването на "мистериозната поправка“ в Държавен вестник, либерализираща режима на скрита реклама на наркотици, все повече заприличва на следствие. Това призна и председателят ѝ Румен Иванов (ГЕРБ) в петък след поредното заседание на органа, чийто мандат миналата седмица бе удължен с още 1 месец.

На него заседанието бе изслушан поредният замесен в скандала – Слав Даскалов, съветник на шефа на комисията по европейски въпроси Светлин Танчев (ГЕРБ). Той заедно с други народни представители от ГЕРБ - шефът на здравната комисия Лъчезар Иванов, както и заместникът му Пламен Цеков и председателят на правната комисия Искра Фидосова - се оказа в центъра на скандала.

Миналата седмица самият Танчев по време на изслушването му от комисията разкри името на съветника си Даскалов, който бил юрист и който го сигнализирал за разминаването между гласуваното в зала и публикуването на лобисткия текст. Танчев пък с листче в ръка решил сам да поправи нещата, но ги объркал още повече, тъй като след неговата намеса е обнародван именно този текст.

Скандалът гръмна през март тази година, след като от президентството алармираха, че в ДВ е обнародвана поправка в Закона за наркотичните вещества и прекурсорите, която е различна от подписаната от държавния глава.

Сътрудникът на Светлин Танчев, подложен на кръстосан разпит от депутатите в комисията, декларира, че като адвокат не е работил или представлявал фирми, свързани с алкохолния бизнес. Посочи още, че помага на депутата "абсолютно безвъзмездно“ и е засякъл несъответствието между гласувания в зала текст и публикувания в ДВ, тъй като бил следил приемането на поправките он лайн. "Направи ми впечатление фразата за непряката реклама и казах на Танчев, че има несъответствие, което трябва да бъде изправено“, обясни още Слав Даскалов.

Материята около нормативните актове, свързани с наркотичните вещества, го интересувала, тъй като практикувал наказателно право. "Старая се да следя нещата, правих го и при гласуването на поправките в НПК“, допълни той.

"Нямам никакъв личен интерес“, каза още Даскалов.

Депутатът Мая Манолова (БСП), която му зададе най-много въпроси, дори предложи "да се проследи от компютъра му“ дали и кога е гледал по Интернет парламентарното заседание.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?