Комисията за намесата на Турция и Русия няма да заработи

В ГЕРБ смятат, че тя вече е постигнала необходимия ефект

Сн. БГНЕС

Парламентарна комисия за намеса на Русия и Турция във вътрешните работи на България няма да заработи, потвърдиха за Меdiapool източници от ГЕРБ.

След като в събота премиерът Бойко Борисов обяви, че не очаква да излезе нищо добро от работата ѝ, в ГЕРБ търсят вариант за излизането от ситуацията, за да не се влошават допълнително отношенията с Анкара и Москва.

Според депутати от партията комисията вече е произвела търсения ефект – да демонстрира, че България следи и няма да допусне подобни действия, и не се налага да заработи.

Председателят на комисията Валентин Радев отказа да коментира пред Меdiapool дали комисията реално ще започне да функционира. Той посочи, че въпросът не е в неговите пълномощия и засега работи по подготовката на комисията.

Въпреки това се очаква планираното за следващата седмица първо заседание на комисията да не се състои или да се проведе само, за да реши да не се събира повече.

В момента се преценяват най-удачните варианти за действие. 

Премиерът Бойко Борисов препоръча в събота на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов депутатите да помислят много добре по това, защото, по думите му, работата ѝ единствено ще влоши отношенията на България и с Турция, и с Русия.

Неслучайно реакциите и от двете страни са много остри , коментира Борисов.

Цветанов от своя страна коментира, че "може би не е необходимо да има такава специализирана комисия, която да бъде формирана в парламента".

Временната парламентарна комисия, която ще проучва всички "факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Русия и Турция във вътрешната политика на България", бе създадена миналия петък по предложение на ДПС. Решението бе подкрепено от 126 депутати от ДПС, ГЕРБ, БСП, Реформаторския блок и БДЦ. 19 гласуваха "против", а 13 се въздържаха.

Комисията ще работи два месеца.

Реформаторският блок засега не е предложил свои членове, тъй като нито едно от предложенията му по отношение на проучването, което ще извършва комисията, не бяха приети.

В петък българското външно министерство отхвърли като "неуместен и лош тон" обвиненията на Москва в "цинизъм и "неомакартизъм" заради създаването на парламентарна комисия за намеса на Русия и Турция във вътрешните работи на България.

Засега няма официална реакция на Анкара спрямо това решение на НС, но отношенията между България и Турция вече са достатъчно напрегнати покрай вътрешния конфликт в ДПС. 

Споделяне

Още по темата

Още от България