Комисията за регулиране на съобщенията е с нов шеф

Росен Желязков поема поста от дългогодишния председател Веселин Божков

Росен Желязков. сн. БГНЕС

На последното си заседание преди Коледа правителството реши да смени шефа на един от държавните регулатори - Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Тя ще се ръководи от Росен Желязков, който в момента е председател на държавната агенция "Електронно управление". Той ще заеме поста от 15 януари, когато изтича вторият мандат на настоящия шеф на КРС Веселин Божков, съобщиха от правителствената пресслужба. Божков е начело на комисията от 2007 г.

По закон мандатът на председателя на КРС е 5-годишен, като постът не може да се заема за повече от два мандата.

КРС регулира пазара на мобилни и пощенски услуги, радиочестотния спектър, радиосъоръженията, както и предоставянето на услугата електронен подпис. Новият ѝ председател Росен Желязков започна кариерата си в публичния сектор в Столична община по времето, когато кмет е Стефан Софиянски. Тогава той беше главен секретар. Остана на поста и когато кмет стана Бойко Борисов. След като Борисов оглави правителството през 2009 г., Желязков беше назначен за главен секретар на Министерския съвет.

Висшият администратор можеше да остане незабелязан от публиката, ако през 2013 г. не бе гръмнала аферата с бюлетините в Костинброд, която според първоначалните твърдения на прокуратурата е била програмиран опит за манипулация на предсрочните парламентарни избори. Желязков се оказа единственият обвиняем по случая, защото като главен секретар на Министерския съвет не е упражнил контрол върху бюлетините. Впоследствие всички обвинения спихнаха, както и самата "афера", а Росен Желязков бе напълно оневинен.

След като Борисов за втори път стана министър-председател през ноември 2014 г., назначи Желязков в политическия си кабинет като съветник по въпросите на държавната администрация и електронното управление, организацията и координацията между компетентните органи на изпълнителната власт. Желязков участва и в стратегическото планиране и разработване на политиките в областта на държавната администрация и електронното управление, осъществява координация на дейностите и мерките за въвеждане и развитие на електронно управление.

Така през септември 2016 г. Росен Желязков застана начело на новосъздадената тогава държавна агенция "Електронно управление". Агенцията координира всички проекти за софтуер, хардуер, регистри и други системи на държавните ведомства с цел реално работещо електронно управление.

Преди да оглави агенцията "Електронно управление" Желязков беше единствена номинация на ГЕРБ за председател на Комисията за защита на конкуренцията по време на второто правителство на Борисов. Той обаче се оттегли с аргумента, че не иска да участва в "състезание със себе си" и след като премиерът настоя за това заради бойкота на ДСБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?