Комисията за службите реши по-малко лица да ползват охрана от НСО

Комисията за службите реши по-малко лица да ползват охрана от НСО

Парламентарната комисия за контрол над службите прие късно в четвъртък вечерта на първо четене два законопроекта за промени в Закона за Националната служба за охрана (НСО).

Проектите бяха на "Има такъв народ" (ИТН) и "Изправи се. БГ! Ние идваме" (ИБГНИ). И двата предвиждат ограничаване на кръга от лица, които използват охрана от службата и специализиран превоз.

Проектът на ИБГНИ предвижда главният прокурор да не се охранява от НСО, освен в случаите на "доказана необходимост", както и специализиран транспорт на НСО да не ползва кметът на София, членовете на Конституционния съд и зам.-председателите на Народното събрание. Охраната и транспортът на НСО също се отнемат от премиера и председателя на Народното събрание след освобождаването им от длъжност.

В проекта на ИТН се предвижда специализиран транспорт да нямат членовете на Конституционния съд, председателите на ВАС, ВКС и главният прокурор, но да им бъде осигурена охрана, ако са застрашени. Също така за бивши членове на Министерски съвет, народните представители, председателят на парламента, премиер и президент да няма охрана и транспорт от НСО, освен ако няма заплаха срещу тях.

Според председателя на парламента Ива Митева, която е вносител на законопроекта, трябва да се отмени доживотният специализиран транспорт от НСО за бившите президенти. Предлага се още отнемане на специализирания транспорт за администрацията на президента. Друго предложение е членовете на семействата на премиера, президента и председателя на парламента да не се ползват от охрана на НСО.

В свое становище по законопроектите от НСО предлагат да се въведе възможност при заплаха българският патриарх да бъде охраняван от службата. Николай Хаджигенов от ИБГНИ заяви, че ако има нужда Българската църква може да си позволи да си наеме охрана. В залата обаче се чуха коментари, че патриархът е символ на религията, съобщава БТА.

Поправките трябва да бъдат приети в пленарната зала на първо четене, а после отново да бъдат разглеждани в комисията и едва след това да бъдат приети окончателно. Не е ясно обаче дали това ще стане преди очертаващото се разпускане на парламента за нови парламентарни избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България