Комисията за защита на личните данни: Политическият спам е недопустим

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) определи като недопустимо разпращането на SMS-и с предизборно съдържание, пускането на агитационни текстове в електронните пощи или обажданията по телефона с поздравления или подкани да се гласува без изричното разрешение на получателите. Това становище комисията е взела след постъпили жалби на граждани, че политически партии са използвали различни начини за директна агитация, което, според органа, е "политически директен маркетинг", извършван без съгласие на адресата.

По време на предизборната кампания за евродепутати стана известно, например, че Коалиция за България е пуснала в ход масирани обаждания по домашните телефони на по-възрастни граждани със запис от името на Сергей Станишев и приканване за гласуване. Това означава, че неправомерно от телекомуникационния оператор са били взети лични данни за абонати.

От комисията поясниха, че всяко физическо лице има право да се обърне към нея при нарушаване на правата му по Закона за защита на личните данни в хода на кампанията за избор на народни представители. В тези случаи комисията ще предприеме мерки за защита срещу неправомерно обработване на лични данни, включително и ще наложи предвидените от закона санкции.

Споделяне

Още от България