Комисията за защита на личните данни започна разследване на Окръжна прокуратура-Плевен

Парламентарната комисия за защита на личните данни започна разследване на Окръжна прокуратура -Плевен. Проверката се извършва по сигнал на прокурор Ваня Савова. Според нея е извършено нарушение на закона за защита на личните данни от неизвестно лице от състава на МВР и от Окръжния прокурор на Плевен Евелина Попова. Това съобщи БТА, позовавайки се на прокурор Савова.

Савова е изслушана лично от комисията, а Попова е представила писмено аргументите си против сигнала, че е извършила нарушение. Доказателствата на Попова са същите, с които поиска преди две седмици от Висшия съдебен съвет наказание за Савова за нерегламентирани контакти с криминално проявено лице. Съветът тогава ги отхвърли.

Прокурор Савова е обосновала пред комисията тезата си, че Окръжният прокурор на Плевен е извършил престъпление по член 311 от Наказателния кодекс като е удостоверил в два документа неверни обстоятелства - че в Окръжна прокуратура - Плевен се извършва проверка срещу Михаил Кинджаков. От дневника на прокуратурата става ясно, че под посочения от Попова номер 713 няма заведена преписка срещу Кинджаков, поясни Савова.

Ваня Савова заяви, че е удовлетворена от вчерашното решение на Висшия съдебен съвет да бъде назначена комисия за цялостна проверка на Окръжна прокуратура - Плевен.

"От години пред главния прокурор Никола Филчев и пред ВСС съм поставяла принципни проблеми, които съществуват в Окръжна прокуратура и от чието разрешаване зависи подобряването пряката работа на прокурорите и микроклимата, тъй като той неминуемо се отразява на качеството на работата", каза Савова.

Още от България