Комисията за защита на потребителите започва проверки на учебните стоки

Комисията за защита на потребителите започва проверки на учебните стоки

Комисията за защита на потребителите започва проверки в цялата страна на стоки за ученици по повод началото на новата учебна година, съобщи председателят ѝ Димитър Маргаритов.
Инспекторите ще следят за безопасността, коректното представяне на информацията, за цените на облекла, обувки, учебници, учебни помагала, бележници, ученически лични карти, аксесоари и др.

"За да се сведат до минимум рисковете, смятаме, че е важно да продължим да правим координация с Министерството на образованието, регионалните инспекторати, за да може да сме им полезни, когато директорите на училища избират туроператор, когато организират екскурзии. Ние сме твърдо решени да засилим нашите проверки по закона за тютюна и тютюневите изделия, свързани със забраните за продажба на тютюн и тютюневи изделия на лица под 18 години, както и в районите на учебните заведения", съобщи Маргаритов пред БНР.

Комисията ще изследва и нелоялните търговски практики, насочени към хората от третата възраст като уязвима група.

"Начинът, по който се поднасят на тези хора, тъй като очевидно те са по уязвими, по-лесно се доверят или пък често пропускат някои важни елементи, които понякога не са и обяснени достатъчно добре, тоест ето защо ние разчитаме, че самите те ще ни съдействат, ако щете и като съсловни организации", допълни Маргаритов.

Споделяне

Още от България