Комисията за защита на потребителите засякла 25 нарушения на "Черния петък"

Комисията за защита на потребителите засякла 25 нарушения на "Черния петък"

Около 170 проверки в големи търговски центрове в страната и онлайн магазини е извършила Комисията за защита на потребителите (КЗП) на "Черния петък" вчера, съобщиха от институцията.

Установени са 25 нарушения, съобщава пресцентърът на КЗП, като цитира председателя Димитър Маргаритов.

Нарушенията са свързани най-вече с изкуствено завишаване на цените непосредствено преди кампанията, за да се рекламира по-висок процент отстъпка. По закон стоката трябва да е продавана на старата цена поне 30 дни преди обявяването на намалението.

В последните години произнасянията на КЗП за нелоялни практики са се увеличили, като за 2016 г. те са около 300 и засягат практики в търговските, туристическите обекти и онлайн пространството. Маргаритов посочи, че това не означава, че търговците са станали по-недисциплинирани, а има по-сериозен контрол за нелоялните търговски практики.

Продължават усилията на КЗП за ограничаване на нелоялните практики и в сферата на телекомуникациите. По силата на съдебни спогодби два от мобилните оператори намалиха на до три месечни такси неустойките при предсрочно прекратяване на срочен договор, като съвсем скоро се очаква тази постановка да бъде възприета и от третия, се казва в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от България