Комисията за защита от дискриминацията оправда заместник на Цацаров

Комисията за защита от дискриминацията оправда заместник на Цацаров

Заместник-главният прокурор Иван Гешев не е дискриминирал ромите със заключението си, че много от тях се отричат от показанията си пред съда. Това решила комисията за защита от дискриминацията (КЗД), съобщи ClubZ. Тя се произнася по жалба на ромския активист Христо Николов, който подаде сигнал през април.

Повод за производството стана изказване на Гешев в интервю за БНР. Коментирайки делото срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева, зам.-главният прокурор заяви, че подсъдимият по същото дело Петко Дюлгеров се е отрекъл от показанията си, както правят циганите.

"Това, че Дюлгеров ще се откаже от показанията, го очаквахме. Така правят всички подсъдими, така правят и циганите, включително по делата. Това е масово", заяви Гешев.

Според КЗД това не е дискриминация, тъй като прокурорът не е отделил ромите от останалата част от българската нация, а е говорел само за поведението на подсъдими лица.

"Тук следва да се посочи, че подсъдимите могат да бъдат от различен етнос и/или националност, тъй като Наказателният кодекс и Наказателнопроцесуалният кодекс, респ. българските наказателни съдилища не се влияят от гражданството или етноса на подсъдимия, а изясняване на обективната истина по конкретното наказателно дело, въпросите за вината и деянието, поведението на дееца и др., имащи значение за конкретното дело обстоятелства.

Следователно тълкуването на думите на ответната страна като израз и извеждане от контекста на тези думи съждение за отделяне на ромите от останалата част от българската нация е лишено от смислова логика и обективно не би могло да бъде възприето от зрителя или слушателя по начина, по който жалбоподателят твърди, че го възприема", пише в решението на КЗД. То не е окончателно и може да се обжалва пред съда.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?