Комисията "Зашев" препоръчва анулиране на "София сити къмпани", не е ясно дали е възможно

Ръководството на "Софийски имоти" да предприеме всички необходими и възможни действия, за да обяви за невалидно апортирането на 11 общински терена от Южния парк в дружеството "София сити къмпани". Това е препоръката на временната общинска комисия за проверка на дейността на общинските фирми, която ще се обсъди от Столичния общински съвет на 25 март, съобщи председателят на комисията Станимир Зашев, цитиран от БТА.

Вчера стана ясно, че двамата частни акционери в "София сити къмпани", свързвани с групировката СИК, вместо да се оттеглят от дружеството както бяха обещали, са продали дяловете си на кипърски офшорки. И Станимир Зашев, и председателят на СОС Владимир Кисьов обявиха, че общината е излъгана, но не уточниха какво ще предприемат.

В скандалната сделка фирмата "Софийски имоти", контролирана от бившия шеф на СОС Антоан Николов, участва с апорт на 11 общински терена в Южния парк на обща площ от 54 хил.кв.м, а двете частни фирми - с парични вноски. Общото дружество бе регистрирано между двата тура на местните избори м.г., като е използван "мъртвият период" преди формирането на новия общински съвет.

Първоначално общинската комисия начело със Зашев квалифицира сделката като изключително неизгодна за общината. Председателят ѝ от Гергьовден обаче манипулативно се опита да "оневини" действията на "Софийски имоти", пускайки в публичното пространство изготвен от него окончателен и положителен за фирмата доклад. Впоследствие се оказа, че документът не е подписан от нито един от останалите членове на комисията.

През цялото време на скандала лидерът на Гергьовден и съпартиец на Зашев Любен Дилов - син защитаваше дейността на фирмата "Софийски имоти".

Днес Станимир Зашев обясни, че приемането на окончателния доклад и анализ за дейността на "Софийски имоти" се отлага, тъй като един от членовете - Вили Лилков, е в чужбина.

Споделяне

Още от България