Комитет алармира за реклама на алкохол с шефа на НИМ

Комитет алармира за реклама на алкохол с шефа на НИМ

Инициативен комитет “Самосъзнание”, който се ангажира с инициативата на вътрешния министър Румен Петков за разобличаване клеветниците на страната, алармира за ново посегателство върху имиджа на България. Повод за сигнала този път е комерсиална реклама с участието на директора на НИМ Божидар Димитров, който отрича историческия принос на Хан Крум за борба с пиянството и подбужда българския народ към употреба на алкохол. Публикуваме пълния текст на апела, отправен към министъра на културата Стефан Данаилов.

“Уважаеми г-н Министър,

В последните седмици в българското медийно пространство битува телевизионна реклама, която поражда у нас редица тревоги.

В рекламата участва директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, който очерня имиджа на България пред българските телевизионни зрители.

Причините за нашия апел са следните:

1.      В рекламата лицето Димитров изказва тезата, че законодателството на българския Хан Крум по отношение на алкохолопроизводството по време на прохождането на българска държавност и полагането на темелите на българското самосъзнание е “мит”. Това уронва имиджа на нашата исконна история пред света и е удар по националното ни самосъзнание.

2.      Лицето Димитров твърди, че дори самият Хан Крум е употребявал алкохол, което е откровена гавра с нашите най-изтъкнати държавници.

3.      В рекламата Димитров поощрява употребата на алкохол, призовавайки народа да пие вино по примера на един от най-изтъкнатите си (подчертаваме изтъкнати) владетели. Това е злоупотреба с българските ценности и история в името на корпоративни интереси.

4.      В рамките на няколко секунди рекламно време Божидар Димитров разрушава устоите на националната ни гордост и нанася жесток удар на патриотизма, който демократичните ни институции изграждат толкова време.

5.      Като член на Инициативния комитет за издигане на кандидатурата на президента на всички български граждани Георги Първанов, лицето Димитров носи отговорност пред българския народ и неговата история. В този смисъл той няма право на изяви, които поставят под съмнение величието на българската нация.

Уважаеми господин Министър,

Апелираме да вземете следните мерки по отношение на служителя в повереното Ви ведомство Божидар Димитров:

1.      Като работодател на последния, незабавно да го отстраните от поста директор на Националния исторически музей.

2.      Публично да порицаете изявата му в гореспоменатата телевизионна реклама, с което да покажете, че стоите зад патриотичната политика на българската държава.

3.      Да призовете вашия колега, министъра на вътрешните работи Румен Петков, да образува разследване за изясняване на случая с лицето Димитров, което очевидно очерня имиджа на нашата страна не просто пред света, но и пред собствените ѝ граждани.

4.      Да съдействате телевизиите, които излъчват телевизионната реклама с участието на Димитров, да бъдат санкционирани от СЕМ и дори да апелирате те да бъдат затворени по гореспоменатите съображения.

Уважаеми г-н Министър,

вярвайки във Вашия дълбок патриотизъм и националното Ви самосъзнание, се надяваме да реагирате на апела ни и с това да защитите доброто име на нашата родина България.”

С уважение: Инициативен комитет “Самосъзнание”        

Споделяне

Още по темата

Още от България