Комитет предлага посмъртно награждаване на командирите в Балканската война

Националният инициативен комитет за честване на 100-годишнината от Балканската война предлага 19-те командващи армии и дивизии през войната да бъдат наградени посмъртно с орден "Стара планина първа степен с мечове".

Ако предложението бъде одобрено от Министерския съвет и президентът го реализира, ще бъде първото в най-новата ни история посмъртно връчване на ордени на участници в национална война, водена по нашите земи преди сто години.

Мотивите към предложението са написани от историците академик Георги Марков и ст.н.с. Божидар Димитров, и двамата известни с патриотичните си словесни изяви.

"През Балканската война българската армия реши по блестящ начин главната историческа задача след възстановяването на българската държава през 1878 г. – освобождаването и обединението в границите на Отечеството на всички земи на Балканския полуостров, населени преимуществено с българи. В операциите мобилизираните войници и офицери проявяват изключителна храброст и себеотрицание", се казва в мотивите на двамата историци.

"Успехите в голяма степен се дължат и на високо професионалното и компетентно ръководство на частите. Командването на българските въоръжени сили през тази война се състои от изключителни военни специалисти, почти всички юнкери в първия, т. нар. генералски випуск на Военното училище в София. Те планират и осъществяват военните операции с новаторско майсторство, което се изучава във военните академии по цял свят десетилетия след края на войната", продължават Марков и Димитров.

"Смятаме, че по случай 100-годишнината от войната командващите армии, дивизии и отделни отряди трябва да получат, макар и посмъртно, признание от потомците като бъдат удостоени с орден "Стара планина с мечове”, казват двамата.

Учените са били изслушани на извънредното заседание на Националният инициативен комитет, чийто председател е вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. Той е казал, че с "днешното решение за удостояване на доказани пълководци показваме национално отговорно отношение".

На заседанието е било връчено и предложението за посмъртно удостояване и на ген. Васил Делов със званието "Почетен гражданин на Кърджали". Това предложение, изразено от депутата от ГЕРБ от Кърджали Цвета Караянчева, предизвика остър протест от страна на ДПС в града и въвлече в неясни полемики централните и регионалните медии и националистичните партии.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?