Комитет предлага ВиК-ата да не плащат данък печалба

Водните дружества трябва да бъдат освободени от данък печалба, а средствата да се инвестират в рехабилитация на водоснабдителните системи, смятат от Националния комитет за подобряване на водоснабдяването. Според организацията това е по-добрата възможност за предотвратяване на загубите на питейната течност, отколкото начисляването на 100% от течовете и кражбите в сметките на потребителите.

Депутатите да приемат аргументите на президента за ветото върху промените в Закона за водите, с които се отлага с 1 година на включването на 25 на сто от загубите в цената на водата, призова комитетът. Гражданите не са длъжни да плащат за нещо, което не ползват, е мотивът на експертите. Реалното намаляване на загубите може да стане поне за три години, смятат те.

Възможността за спиране на водата на длъжници да бъде регламентирана със закон като временна мярка за стабилизиране на водните дружества, предлага още организацията. Според нейния председател Ганчо Хитров законът трябва да бъде в сила две-три години и да се прилага най-вече за държавни и общински предприятия. Всяко от големите ВиК дружества има 3-4 милиона лева несъбрани вземания, с тези средства може да се сменят 120 километра водопроводна мрежа, каза Хитров.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?