Комитетът на ООН по правата на човека спря депортирането на сирийци у нас

Причината е опасност от жестоко или унизително отношение

Комитетът на ООН по правата на човека спря депортирането на сирийци у нас

Комитетът по правата на човека на ООН спря депортацията на двама сирийци от Дания обратно в България заради опасност от жестоко, нечовешко или унизително отнасяне, съобщи в сряда Българският хелзинкски комитет (БХК).

Става въпрос за мъж и жена, които са влезли в страната ни през юни 2014 г. в търсене на закрила. Двамата са задържани, след което мъжът е пребит с юмруци и палки, а жената е обискирана на голо и също е удряна с палки. Властите отнемат вещите им и така и не ги връщат повече.

След това сирийците са изпратени в имиграционен център, където живеят при изключително лоши битови условия – в храната си често намират червеи и насекоми, а заради лошите хигиенни условия жената развива инфекция в малкия таз.

"При опит да получи медицинска помощ от лекаря в центъра ѝ е отказано с аргумента, че системата ще се срине, ако всички бежанци получат лечение. Мъжът от своя страна страда от сърдечно заболяване. Въпреки че на два пъти припада в приемния център, получава единствено болкоуспокояващи. В местната болница три пъти отменят насрочения му час за преглед без причина, след което той спира да опитва да търси лечение", посочват от БХК.

Мъжът за втори път става жертва на побой, този път от няколко непознати в момент, когато сириецът се прибира към лагера. Според него става въпрос за расистко нападение, тъй като в близост до центъра често обикаляли групи, нападащи чужденци. Той изобщо не успява да съобщи за инцидента, защото му е отказан достъп до местното полицейско управление.

"Жалбоподателите също споделят, че в продължение на три дни приемателният център е бил затворен поради присъствието на ксенофобски групи, които нападат хората, търсещи закрила. По това време е нападната група от млади мъже, които нарушавали часа за прибиране, за да осигуряват храна за настанените в центъра. Няколко от тях са били наръгани", разказват още сирийците пред Комитета на ООН.

Двамата получават бежански статут в България през септември 2014 г., след което става ясно, че те трябва да напуснат центъра. Помощта им от около 60 лева на месец е спряна, няма и програма за интеграция, която да им помогне да си намерят жилище и работа. Нямат достъп до здравни услуги и образование.

"Техни приятели все още настанени в центъра им помагат, като ги настаняват тайно в стаите си. Остават там до декември 2014 г., когато заминават за Дания със средства, изпратени им от роднини в Сирия. В Дания те прекарват цялата следваща година в обжалване на решението на датските власти да ги върне в България. В края на 2015 г. се ражда и детето им, което ги поставя в още по-уязвима позиция. Предвид тази ситуация Комитетът приема, че депортирането им обратно в България според Дъблинския регламент би ги изложило на риск от непоправима вреда", се казва още в съобщението на БХК.

Подобни решения вече бяха постановени на няколко пъти от Европейският съд по правата на човека в Страсбург, което поставя под сериозно съмнение действието на Дъблинския регламент за депортиране на бежанци в първата приела ги страна. Това обаче е първото решение на Комитета по правата на човека на ООН срещу България по член 7 от Международния пакт за граждански и политически права, който забранява нечовешкото и унизително отношение.

Споделяне

Още от Свят