Комитова пише на банките да спрат плащания, наредени от уволнения шеф на "Автомагистрали"

Отстраненият Беличев: Законът ме задължава да управлявам

Комитова пише на банките да спрат плащания, наредени от уволнения шеф на "Автомагистрали"

Строителният министър Виолета Комитова е изпратила писма до 8 търговски банки, сред които и ББР, да прекратят разплащания по сметките на държавната фирма "Автомагистрали", ако се искат от шефа ѝ Стоян Беличев. Беличев и целият борд на фирмата бяха освободени от Комитова, но той все още се води ръководител на държавната компания, защото Търговският регистър отказа да впише промяната.

Самият Беличев влезе в задочен спор с министър Комитова, обявявайки в свое писмо, тя не му отговоря на 6 писма. Беличев освен това предупреди, че блокирането на сметките ще доведе до плащане на "огромни неустойки", защото компанията няма да изпълнява свои договори с подизпълнители.

Комитова: Не плащайте, за да се избегнат финансови последици

Писмото на Комитова е изпратено към банките на 10 юни. В него детайлно се посочва, че на 7 юни е сменен целият борд на "Автомагистрали" - директорът Стоян Беличев и екипът му Александър Филев и Иван Коларов.

"Считано от получаването на настоящото писмо, с подписа на Стоян Фьодоров Беличев и упълномощени от него лица, не следва да бъдат разрешавани плащания и разплащания и да бъдат превеждани парични суми от откритите на името на дружеството банкови сметки", пише в писмото на министъра, което публично бе изпратено на медиите във вторник от пресцентъра на "Автомагистрали" заедно с писмата на Беличев.

Любопитен детайл е, че Комитова мотивира искането си към банките и с "цел избягване неблагоприятни последици за финансов характер за дружеството".

Министърът уточнява още, че макар според Търговския закон смяната на ръководството има правно действие само ако е вписана в Търговския регистър, (което Агенцията по вписванията отказва да направи), то "във вътрешните отношения между собственика и освободените, решението поражда правно действие незабавно." Тоест влиза в сила от 7 юни, когато министърът е взел решение за смяна на борда.

В писмото си към банките Комитова допуска само едно изключение – за плащанията по трудови договори. Т.е. работещите в компанията да продължат да получават заплати независимо от спора с директора.

Беличев: Законът ме задължава да управлявам

В своя защита, отново с писма до Комитова, Беличев посочва, че шест негови писма остават без отговор от министъра. Той се позовава на Закона за публичните предприятия, който го задължавал да изпълнява служебните си задължения до вписане на нов борд в Търговския регистър.

"Отсъствието ми от работното място за повече от 3 работни дни без извинителна причина би ми донесло обвинение в безстопанственост", пише той.

По повод искането банките да спрат да правят разплащания, Беличев отвърща, че решението ще доведе до "тежки последици за Автомагистрали ЕАД". Той директно посочва, че спирането на плащанията щяло да доведе до невъзможност за изпълнение на договори за текущ ремонт и поддържане на автомагистралите "Тракия", "Хемус", "Струма", "Марица".

"Дружеството ще бъде в невъзможност за заплащане в срок на дейности, предмет на договорни отношения, чието предсрочване ще доведе до санкции и заплащане на огромни по размер неустойки", твърди Беличев.

Отговор на отговора

Комитова отговори на Беличев в друго писмо, разпросторенено до медиите. Тя изреди открити нарушения в дейността на "Автомагистрали" и обяви, че ведомството ѝ вече е предприело действия фирмите, на които държавната компания е изплатила авансово средства, да ги връщат обратно.

"След множеството скандали при опитите да се извършат проверки в повереното Ви дружество през периода 2018-2021 г. се оказа неотложно и неизбежно служебното правителство да осъществи преценка на причините Вие и екипът Ви да извърши плащания за сумата 3 пъти годишния бюджет на София, около 25 пъти бюджета на Варна и пълната стойност на построения вече газопровод "Балкански поток", без да е налице видим и ясен резултат", пише министърът.

Тя припомня, че назначена от нея проверка е установила, че екипът на "Автомагистрали" е платил авансово без да се постарае да защити държавния интерес средства в размер на 1.8 млрд. лева за строежа на магистрала "Хемус". 

"Въпреки платените за магистралата от Боаза до Търговище суми в размер на 1.8 млрд. лева, магистрала няма. Няма даже проект – само паркинг за частна фирма…", посочва още министърът.

Комитова припомня също, че са установени и "дребни" нередности за 220 милиона лева по укрепване на несъществуващи свлачища".

"Дай боже, поне всичко по пътя Видин – Ботевград в участъка от Макреш до Монтана да е законно. Дано, ама надали…", отбелязва арх. Комитова.

Тя казва още, че писмата на Беличев са "ценни за екипа на МРРБ, защото "осветяват" картината на миналото в развитието на пътното строителство в държавата, "но в нашия екип липсват специалисти, изповядващи принципите на "безкрайно доверие" в търговските отношения, и схващането, че най-добре изхарчените пари са похарчените сега, колкото се може повече и без насрещни задължения".

Министърът добавя, че министерството вече е предприело действия по обезпечаване връщането на средствата, които счита за безпричинно подарени на избрани фирми, и ще изиска пълното обезпечаване на предплатените суми съобразно изискванията на търговското законодателство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?