“Коммерсант”: “Южен поток” намери допирни точки с България

Маршрутът на газопровода “Южен поток” от Русия за Австрия и Италия, който трябва да премине по дъното на Черно море, не може да бъде определен без съгласието на България да участва в този проект, пише в петък руският вестник “Коммерсант”.

До този момент София поставяше неизпълними изисквания, поради което сроковете за разработване на техническо-икономическа обосновка на проекта нееднократно се проваляха.

В четвъртък се случи кардинален прелом в преговорите – беше решено в скоро време да бъде създадено Съвместно предприятие между “Газпром” и “Български енергиен холдинг”. Вчера в Москва министърът на икономиката, енергетиката и туризма на България Трайчо Трайков обеща в близките дни да утвърди в правителството на страната график за мероприятията за реализация на двата стратегически енергийни проекта с Русия. Става дума за строителството на газопровода “Южен поток” и на АЕЦ “Белене”.

Шматко съобщи, че "Газпром" ще преговаря с БЕХ за "Южен поток" през януари.

Преговорите досега така и не преминаха на търговска плоскост, доколкото на двете страни не се удаваше да постигнат съгласие по принципни въпроси, отбелязва в тази връзка "Комерсант".

Вестникът цитира представители на българското министерство на икономиката, енергетиката и туризма, според което е справедливо земята под бъдещия газопровод да остане българска собственост. Вторият принципен момент е искането на България да получи контролен пакет акции в бъдещето смесено дружество, за да може да определя размера на транзитните такси, докато руската страна се стреми да придобие 51 процента от смесеното дружество и собствеността върху земята. Третото ключово противоречие, посочва "Комерсант", е настояването на България да бъдат построени нови газопроводи, което влиза в разрез с желанието на Русия да бъде използвана действащата българска газопреносна система.

Руският анализатор Михаил Корчемкин отбелязва, че ако България за пореден път не изпълни своите обещания, то Русия има резервен вариант за проекта - Румъния. Той обяснява, че това би била поредната малка географска неприятност за "Газпром".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?