Коморовски положи клетва като президент на Полша

С ръка върху библията Бронислав Коморовски положи в петък клетва като президент на Полша и официално встъпи в длъжност, предадоха информационните агенции. Той стана четвъртият демократично избран президент на страната след падането на комунизма преди 20 години.

На тържествената церемония в пленарната зала на полския Сейм присъстваха депутати и сенатори, представители на правителството, духовенството и въоръжените сили, дипломати и роднини на Коморовски, както и бившите президенти Лех Валенса и Александър Квашневски.

Бившият президент генерал Войчех Ярузелски, който въведе военното положение в Полша през 1981 г., и главният конкурент на Коморовски в изборите това лято Ярослав Качински отказаха да уважат церемонията, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Коморовски победи Ярослав Качински в предсрочните избори, които излъчиха приемник на загиналия в самолетната катастрофа край Смоленск брат-близнак на Ярослав - Лех Качински. 53 процента от избирателите подкрепиха на втория тур кандидата на управляващата партия "Гражданска платформа" и маршал на Сейма Коморовски.

Споделяне

Още от Свят