Компании прекратяват връзките си с Бруней заради смъртното наказание за хомосексуализъм

Султан Хасанал Болкиах

Туристически агенции, лондонската компания за градски транспорт и финансови къщи са сред нарастващия брой компании, които днес прекратяват отношенията си с компании, притежавани от Бруней, в знак на протест срещу въвеждането на смъртно наказание за хомосексуализъм и прелюбодейство, предаде Ройтерс.

Бившият британски протекторат с мюсюлманско мнозинство започна да прилага на 3 април закон на шериата, които наказва содомията, прелюбодейството и изнасилването със смърт, включително с помощта на камъни, а кражбата с отрязване на крайник.

В световен мащаб се надигна протест, включително корпоративен, след като американският актьор Джордж Клуни и британският певец Елтън Джон призоваха да бъдат бойкотирани хотелите, свързани с брунейския султан.

Туристическата агенция Ес Ти Ей тревъл (STA Travel), притежавана от швейцарския конгломерат Дителман Келер груп (Diethelm Keller Group) обяви, че няма да продава билети за полети на националния превозвач на Бруней Роял Бруней еърлайнс (Royal Brunei Airlines).

Компанията за управление на обществения транспорт в британската столица, Ти еф Ел (TfL), премахна реклами на Бруней като туристическа дестинация.

Върджин острейлиа еърлайнс (Virgin Australia Airlines), втората по големина австралийска авиокомпания, прекрати споразумение, с което предлага с отстъпка билети на Роял бруней еърлайнс на персонала си.

Дойче банк (Deutsche bank) забрани на персонала си да отсяда в девет хотела на Дорчестър кълекшън (Dorchester Collection), който е собственост на държавната брунейска агенция за инвестиции.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят