Компаниите чистят снега за 600 до 2000 лв. за км път

Снимка: БГНЕС

Пътните компании, които поддържат републиканската пътна мрежа, чистят на различни цени, като сумите възлизат от 600 до 2000 лв. за километър път на месец. Това съобщи Димчо Михалевски от БСП по време на парламентарния контрол в парламента.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова не отрече сумите. Към нея бяха отправени серия от въпроси от депутати от БСП, свързани със зимното почистване на пътищата заради бедствената ситуация, която предизвика първия обилен снеговалеж в началото на годината.

 

“Няма как да нося отговорност за договори, сключени преди мен”, каза министър Павлова. Договорите с пътните компании бяха подписани по времето на предшественика ѝ и настоящ президент Росен Плевнелиев.

 

От отговора на Павлова стана ясно, че договорите не са добри и ще се работи за подобряване на параметрите по тях. Другите мерки, които се предприемат, са засилване на контрола и налагането на санкции на компаниите, които не са изпълнили задълженията си, каза министърът на регионалното развитие.

 

Министър Павлова посочи, че 99% от републиканските пътища в страната по време на обилния снеговалеж са били почистени, като проблем е имало единствено на магистрала “Хемус”. Останалите критични ситуации са възникнали по пътища, поддържани от общините, каза Павлова.

 

Със заем от Световната банка за 1.3 млн. лв. са били разработени правила за провеждане на търгове за поддръжката на пътища от правителството на Сергей Станишев, стана ясно от думите на Михалевски. При тях фирмите е трябвало да играят за твърда сума, а не както е по сегашните договори за единични цени, от където се е получило голямото разминаване в цените между отделните компании, допълни той.

 

По време на правителството на Станишев за зимно поддържане на републиканските пътища са давани по 25 млн. лв. годишно, докато сега се дават двойно повече пари, а се чисти два пъти по некачествено, каза Петър Курумбашев от БСП.

 

По времето на тройната коалиция също обаче в навечерието на новата 2009 г. десетки коли попаднаха в снежен капан в района на Сливен, след което последва скандала с бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев, станал известен като батко.  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?