Компаниите заменят коледните бонуси с подаръци

Компаниите заменят коледните бонуси с подаръци

Ковид пандемията ще промени практиката на компаниите за раздаване на коледни бонуси.

Здравна застраховка вместо пари, фитнес уред за дома вместо карта за спорт, корпоративни партита онлайн вместо сбирка в ресторант или тиймбилдинг - това показват наблюденията на консултанта в областта на HR решенията "Адеко". Българският клон на дружеството обслужва над 100 местни и международни компании от секторите ИТ, аутсорсинг, телекомуникации, финанси, търговия и производство, базирани основно в София и Пловдив.

Тенденцията от предишните години компаниите да са ориентирани към поощряване на доброто представяне и да плащат бонуси за постигнати резултати, а не за конкретни празници, става още по-осезаема през 2020 г., показва проучването.

Това беше масова практика и досега в големите международни компании, но ковид кризата промени бонусната система на целия пазар на труда в България.

Компаниите, които имат финансова възможност за допълнителни стимули към служителите си, тази година ще инвестират в тематични за сезона продукти и подаръци, сочи проучването на "Адеко".

Работодателите се стремят да диверсифицират пакета от социални придобивки и компенсации, които дават на служителите си, за да отговорят на по-комплексните им потребности и индивидуалните им постижения.

Затова финансовите пакети, които предлагат, включват както заплата, така и ваучери, комисионни и бонуси, обвързани с представянето им. Предоставят се и много материални, но не пряко финансови стимули.

 Тази година несъмнено най-важните допълнителни придобивки за служителите са именно надеждната допълнителна здравна осигуровка, възможността за работа от вкъщи и допълните дни отпуска, показват наблюденията на българския офис на "Адеко".

Според консултанта въпреки предизвикателната година, компаниите не са се отказали от заплащането на допълнително здравно осигуряване на служителите си, което е доказателство за целогодишната грижа на работодателите за благосъстоянието на хората.

Запазването на емоционалното здраве и чувството за принадлежност към екипа, също са сред основните фокуси в компаниите. Много от тях са разработили допълнителни придобивки като програми за консултации с психолог, отворени дискусии за удовлетвореността и страховете на служителите.

Част от работодателите предлагат опцията да заменят картите за спорт, които са осигурявали на служителите си с целево финансиране за закупуване на фитнес уреди за дома.

Компаниите внедряват и много онлайн активности, имитиращи стандартния тиймбилдинг.

Виртуални ще са и някои от коледните корпоративни партита, където ще има такива, като работодателите залагат на все повече креативни идеи как да бъдат организирани с изпращането на продукти и индивидуални подаръци в домовете на служителите например.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?