Компания фантом блокира търга за тол системата за 200 млн. лв.

Компания фантом блокира търга за тол системата за 200 млн. лв.

Компания, регистрирана в ромската махала в София, блокира търга за изграждането на тол системата за платено преминаване по пътищата за 200 млн. лв. Това става ясно от регистъра на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Жалбоподател е неизвестната строителна компания "Мархинженеринг". Компанията е собственост на Георги Георгиев Божков от лятото на 2015 г. Преди това нейни собственици са Александър Христов Пешев и дъщеря му Маргарита Пешева.

Георги Божков е поискал "временно спиране" на процедурата. КЗК още не се е произнесла по него, но пътната агенция е решила да спре търга до решаването на спора.

 

Поръчката за изграждане на тол системата беше пусната от агенция "Пътна инфраструктура" в началото на април по стария Закон за обществените поръчки. Изискванията на кандидатите по нея бяха високи.

На 20 април пътната агенция е коригирала документацията и е удължила срока за подаване на оферти от 31 май на 17 юни, става ясно от профила на купувача. Именно решението за промяна е атакувано пред КЗК. Не е ясно кое условие в поръчката е дискриминационно според "Мархинженеринг". На посочените телефони на компанията не отговаряше никой.

 

Капиталът на фирмата е 5000 лв. и има неразпределена печалба от 14 хил. лв., става ясно от последния публикуван финансов отчет на дружеството за 2014 г. Предметът ѝ на дейност е "общо строителство". Компанията не е регистрирана в Камарата на строителите.

За участие в търга се изисква опит при изграждането на електронни системи за следене на трафика и събиране на такси, както и достъп до 100 млн. лева финансов ресурс.

 

Практиката сочи, че подобни жалби на фирми фантоми се отхвърлят като неоснователни.

Споделяне

Още по темата

Още от България