Компания на Берлускони ще връща незаконна държавна помощ

Съдът на европейските общности отхвърли жалбата на италианската медийна компания "Медиасет", контролирана от семейството на премиера Силвио Берлускони, и ѝ нареди да върне незаконно получена държавна помощ за милиони евро, съобщи ДПА.

В решението на Общия съд - долната инстанция на Съда на европейските общности - се посочва, че тази помощ е нарушила конкуренцията и "е облагодетелствала непряко доставчиците на наземна цифрова телевизия за сметка на разпространителите на сателитен сигнал".

Случаят е от 2004 г. Тогава италианското правителство предложи субсидия от 150 евро на всеки потребител, който закупи или наеме декодер за цифрова телевизия.

Законът официално целеше да ускори телевизионната цифровизация на Италия, но субсидията важеше само за декодери на наземно излъчвани, а не на сателитни

сигнали. Това даде голямо преимущество на "Медиасет", която е специализирана в наземно излъчване на цифрова телевизия и създаде спънки за сателитни канали като "Скай".

След като "Скай Италия" и други оператори подадоха жалби, през 2007 г. Европейската комисия обяви субсидиите за незаконни и настоя италианското правителство да си поиска обратно парите от облагодетелстваните телевизионни компании.

Говорителка на европейския комисар по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуния приветства решението на съда в Люксембург. Сега италианските съдилища трябва да определят размера на сумата, която "Медиасет" и останалите компании трябва да върнат.

Споделяне

Още от Европа