Компания на руски милиардер проявила интерес към БТК?

Компания на руски милиардер проявила интерес към БТК?

Руският холдинг АФК “Система”, един от основните играчи на руския телекомуникационен пазар, е проявил желание да навлезе в сектора на комуникациите в източноевропейските страни, пише в електронно си издание от петък  руският делови всекидневник “РБК Дейли”. Интересът на холдинга, 76% от който принадлежи на руския милиардер Владимир Евтушенков, бил проявен по-специално към Полша и България, съобщава изданието.

АФК “Система” има годишен оборот от 2,8 млрд. долара, а в структурите на холдинга са дялове от 180 фирми с широка гама дейности, като основна са телекомуникациите и информационните технологии. Основният ѝ собственик – Владимир Евтушенков е зет на Елена Батурина, съпруга на московския кмет Юрий Лужков, считана за една от най-богатите руските. Личното състояние на Евтушенков се изчислява на 1,5 млрд. долара, според руското издание на списание “Форбст”.

В Полша руският холдинг се заинтересувал от оператора за фиксирана телефония Netia и към мобилния оператор P4, а в България – към БТК, която е оператор на фиксирани услуги и е 100% собственик на мобилния оператор “Вивател”. 

Според “РБК Дейли” от “Система” отричат да водят каквито и да било преговори с посочените компании, но намеренията ѝ да излезе на източноевропейския пазар са много сериозни.  

Според публикацията, на “Система” било предложено да закупи дела от 65% в БТК, принадлежащ на инвестиционния фонд Novator Telecom Bulgaria, собственост на исландския милиардер Тор Бьорголфсон. Български публикации утвърждават, че предлаганият актив в БТК заинтересувал в различна степен 20 финансови и стратегически инвеститори, като максималната цена в предварителните оферти предложила “Система”. Цената обаче, според експерти, близки до провежданите сондажи, не удовлетворявала Бьорголфсон.

От “Система” заявяват, че засега не виждат привлекателни активи за закупуване в Източна Европа и на този етап не се очертава възможност за купуване на дялове от оператори в Полша и България.

Анализът на консултантската група iKS-Consulting показва, че в България от фиксираните комуникации се ползват от 31% от населението, а от мобилните – 90%. Мобилният пазар е поделен от Мобилтел (57%), Глобул (39%) и Вивател – 4%. България е на последно място в Европа по доходи от мобилни комуникации на глава от населението.

Споделяне

Още от Бизнес