Компания на Тръмп искала да строи небостъргач в Москва преди президентските избори

Срещата Путин-Тръмп в началото на август

Компанията на Доналд Тръмп се е стремила да осъществи план за строеж на небостъргач в Москва по времето, когато той е бил кандидат за президент на САЩ в края на 2015 и началото на 2016 г., съобщава в. "Вашингтон пост".

Според американското издание, които цитира запознати с въпроса източници и проучени от адвокатите на "Тръмп организейшън" документи, роден в Русия строителен предприемач е призовал Тръмп да дойде в Москва, за да рекламира предложението, и е намекнал, че може да накара руския президент Владимир Путин да каже "големи неща" за Тръмп.

Предприемачът Феликс Сатър предсказал в имейл през ноември 2015 г., че той и ръководството на "Тръмп организейшън" скоро ще празнуват един от най-големите жилищни проекти в историята на недвижимите имоти и избирането на Тръмп за президент на САЩ.

Тръмп така и не отишъл в Москва, както предлагал Сатър. Инвеститори и компанията на Тръмп подписали писмо за намерение, но тъй като нямали земя и разрешителни да продължат, проектът бил изоставен през януари 2016 г., малко преди началото на първичните избори за президент в САЩ.

Въпреки това информацията за сделката, която не е била разкривана по-рано, предоставя доказателства, че компанията на Тръмп активно е преследвала значителни търговски интереси в Русия в момент, когато той е водил кандидат-президентска кампания и е бил в позиция да определи отношенията между Вашингтон и Москва. Новите подробности от имейлите, които се предвижда скоро да бъдат предадени на разследванията на Конгреса, също така изтъкват вероятността да е имало допълнителни контакти между свързани с Русия хора и сътрудници на Тръмп по време на кандидат-президентската му кампания.

Преговорите за построяване на "Тръмп тауър" в Москва са приключили преди бизнес връзките на Тръмп с Русия да се превърнат в значим въпрос в кампанията. През юли 2016 г. Тръмп отрече да има каквито и да било бизнес връзки с Русия, като написа в Туитър, че "има НУЛА инвестиции в Русия", а после подчерта на пресконференция, че "няма нищо общо с Русия", отбелязва "Вашингтон пост".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят