Компания от Малайзия с интерес да строи втори мост при Русе

Eonmetall Group Berhad е готова да вземе на концесия и магистралата до Велико Търново

Компания от Малайзия с интерес да строи втори мост при Русе

Компанията от Малайзия проявява интерес да построи втори мост над Дунав при Русе, както и магистралата от дунавския град до Велико Търново. Това обяви областният управител на Русе Галин Григоров след среща с Гох Ченг Нуат, собственик и управител на Eonmetall Group Berhad.

В прессъобщението на областната управа е посочено, че компанията от Малайзия има над 35 годишен опит в изграждането на водещи инфраструктурни проекти в цяла Азия. Според сайта на фирмата обаче нейната основна дейност е производство на машини и оборудване от стомана.

Като предимство на Eonmetall Group Berhad се изтъква, че за разлика от китайските инвеститори, не изисквала държавни гаранции, "които се акумулират във външния дълг на страната, което би било предпоставка за влошаване на икономическите ѝ показатели и съответно не добър знак пред Европейския съюз", е посочено в съобщението на областната управа.

Очакванията са проект от такива мащаби, чиято стойност би възлязла на около 2 млрд. лв., да бъде изцяло базиран на принципите на концесията. За целта вече са проведени и разговори с кабинета на министъра на регионалното развитие и благоустройството, се казва още в съобщението.

Далеч не по-малко внимание беше отделено и на възможността да бъде възстановена дейността на летището в Щръклево, както и изграждането в непосредствена близост до него на най-големия в страната логистичен център, съобщават от областната управа.

В срещата е участвал и председателят на парламентарната комисия по регионална политика Искрен Веселинов, както и Тап Куан Чуан от Eonmetall Group Berhad и Антон Стайков, представител на фирмата в България и управляващ съдружник.

Споделяне

Още от Бизнес