Компания от САЩ започва тестове на ваксина срещу коронавируса

Компания от САЩ започва тестове на ваксина срещу коронавируса

Американската биотехнологична компания "Moderna Therapeutics" е доставила за проверка първите партиди от своята ваксина за новия коронавирус (COVID-19). Ваксината е създадена само за 42 дни, след като китайските учени публикуваха генетичния код на вируса през януари, съобщава сайтът на американското списание "Тайм".

Американската компания е изпратила първите мостри от ваксината до Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания (NIAID) и Националния здравен институт (NIH). Тези институции ще подготвят ваксината за изследване върху хора. Тестовете ще започнат през април.

Националният здравен институт започна тестове върху хора и на антивирусното лекарство Remdesivir, което е разработено за лечение на Ебола, но показва ефикасност и върху коронавируса. Първият тест ще е върху пациент, който се е заразил на борда на круизния кораб Diamond Princess. Други пациенти с COVID-19, които са хоспитализирани, също ще бъдат част от проучването.

Remdesivir показа обнадеждаващи резултати при тестове върху животни, които са заразени и с други коронавируси – единият е отговорен за тежкия остър респираторен синдром (SARS), а другият причинява близкоизточния респираторен синдром (MERS).

Ако лекарството докаже ефикасност, това може да помогне за ограничаване на разпространението на инфекцията.

Ваксината на "Moderna" е разработена за рекордно кратко време, защото компанията е използвала сравнително нов генетичен метод, който не изисква лабораторията да отгледа огромно количество от вируса.

"Нашата ваксина е като софтуерна програма за човешкия организъм, която спомага за генерирането на имунен отговор", казва д-р Стивън Ходж, който е президент на "Moderna", цитиран от "Tайм".

Този метод за производство на ваксини може да спести критично важно време, когато се появи ново заболяване като COVID-19.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят