Компания "Царски чешмички” се закрива до края на година

Държавната компания "Публични инвестиционни проекти" (ПИП)ще бъде закрита до края на годината, защото е изпълнила ролята си, съобщи по време на парламентарния контрол в петък финансовият министър Пламен Орешарски. Той бе питан за забавянето в изпълнението на стратегията за изграждане на публичната инфраструктура.

ПИП бе създадена в първите дни на 2005 г. с решение на правителството на Симеон Сакскобургготски по идея на тогавашния финансов министър Милен Велчев. Целта ѝ бе да финансира изпълнението на проекти по подобряване на инфраструктурата. В компанията бяха вложени 260 млн. лв. от бюджетния излишък. Заради масовото използване на средства от нея за строеж на малки представителни обекти в различни населени места за предизборни цели на НДСВ, дружеството получи гражданственост като „Царските чешмички”.

Част от средствата на компанията бяха дадени и за преодоляване на последиците от наводненията през лятото на 2005 г.   

ПИП изигра своята роля и всички проекти са пред приключване, каза в пленарната зала Орешарски. Няколко проекта се дофинансират и компанията ще бъде затворена в края на настоящата година, каза Орешарски.

За всички проекти, които са съфинансирани, имаме пълна документация и отчетност, добави той. По думите му, част от тези средства са били посочени като основание за възстановяване по линия на европейския фонд "Солидарност" за бедствията през 2005 г.

Темата за ускореното изграждане на инфраструктурата е възлова, ще имате възможност да се убедите в дебатите за бюджета за следващата година, че инвестициите за следващата година бележат най-голямо нарастване с малко повече от 50 на сто, каза още Орешарски.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?