Компания твърди, че й е искан рушвет за придобития от Пеевски "Химко"

Прокуратурата и ДАНС проверяват сигнала на американската компания с руски играчи. Премиерът отрече негов съветник да е замесен в аферата

Компания твърди, че й е искан рушвет за придобития от Пеевски "Химко"

Чуждестранна компания ANJ Group, която е имала интерес да придобие фалиралото предприятие "Химко", твърди, че търгът е бил нагласен и че синдикът на предприятието Росица Томова и мъж, представящ се за съветник на премиера Борисов, са рекетирали ANJ Group да плати 1 млн. евро комисионна, за да уредят закупуването на торовия завод. Обвиненията бяха публично отправени два дни след като компания на Делян Пеевски бе избрана за купувач на "Химко", след като се оказа единствената, подала оферта.

Това е един от редките случаи, когато потенциален инвеститор открито сигнализира за корупционна афера, от която може и самият той да се окаже потърпевш. Въпросната компания се титулува американска, въпреки че е с руски генезис и има дългогодишна история с "Химко".

Предстои да се види до какви заключения ще стигнат прокуратурата и ДАНС и дали самата сделка на Пеевски за придобиване на "Химко" ще бъде финализирана в установения едномесечен срок.

Писмото на президента на ANJ Group Ян Аронов до премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и американското посолство в София бе показано в неделя вечерта в предаването на Сашо Диков по BIT телевизия.

Посолството на САЩ в София обаче не е имало никаква информация по случая преди изваждането му на светло по BIT телевизия. Шарже д’аферът Мартина Стронг не е получавала копие от писмото на ANJ Group, заявиха от посолството в отговор на запитване от Mediapool и изразиха очакване властите да проверят повдигнатите обвинения за корупция.

Писмото на ANJ Group е пристигнало в МС и в прокуратурата малко преди Пеевски да бъде обявен за избран купувач на "Химко".

Мистериозният Ян Аронов все още не е излязъл под светлините на прожекторите. Очаква се това да се случи съвсем скоро отново в предаването на Сашо Диков, заяви пред Mediapool Васил Тодоров, бивш следовател и настоящ адвокат, който представлява интересите му у нас.

Писмото: "Около "Химко" има криминална група за изнудване"

Правителствената пресслужба разпространи писмото на Ян Аронов в оригинал. Той пише, че на синдика Томова били изплатени 15 000 евро пред свидетели. След това била уредена среща с човек, чието име не съобщават, но се представил като съветник на премиера.

Срещата се състояла в един от ресторантите "Виктория" в столицата през 2015 г.

"Няма да има договор, докато не изплатят 500 000 евро, а после още 500 000 евро от печалбата", казал им човекът, чието име не се споменава в писмото.

Според Аронов това станало пред шестима свидетели, които са готови да дадат показания пред разследващите.

"Около "Химко" има криминална група за изнудване", пише още Аронов.

Според него Томова и посредникът са искали чрез измама да измъкнат голяма сума пари, а покупката да не се осъществи.

"За разлика от други купувачи не искаме да предаваме завода за скрап", пише Аронов и допълва, че компанията му иска да произвежда продукция в полза на българското селско стопанство.

Според него целта не е била парите от евентуална приватизация на "Химко" да влязат в българския бюджет.

"Аз и моите представители искаме да инвестираме в България при нормални условия, а не при условия, за които в САЩ се предвижда затвор", пише още Ян Аронов до премиера, главния прокурор и американското посолство.

МС: Държавата няма отношение към "Химко"

Писмото е постъпило в деловодството на МС на 15 януари 2016 г. - т.е. пет дни преди края на процедурата за продажба на "Химко".

От пресслужбата на премиера припомнят, че в капитала на "Химко" няма държавно участие, а осребряването на имуществото се извършва от назначен от съда синдик по строго определен ред по Търговския закон.

"Тъй като държавата няма собственост в активите на "Химко" АД (н) и поради характера на повдигнатите в писмото въпроси, намеса на министър-председателя по случая би нарушила провъзгласеното в Конституцията на Република България разделение на изпълнителната и съдебната власти", пише в позицията на правителството.

Въпреки че няма своя собственост в "Химко", държавата все пак е най-големият кредитор на дружеството, обявено в несъстоятелност. Дори след редукцията и частично опрощаване на дълговете на "Химко", общите задължения са в размер на 85.7 млн. лева.

Писмената позиция на Министерския съвет поставя с изричен акцент върху "нееднократната защита на необходимостта от реформа, която да предостави ефективно и справедливо правосъдие" от страна на Борисов.

"Той беше сред най-активните застъпници за промени в Конституцията на Република България, които да дадат началото на същинската съдебна реформа, и работи активно за промяна на законодателството, за да може този процес да бъде продължен и да завърши в интерес на българското общество", завършва съобщението на Министерски съвет.

Продажбата на торовия завод

ANJ Group официално не е участвала в нито един от трите публични търга за продажба на "Химко", които се обявяват периодично от април 2014 г. насам.

Заради липсата на инвеститорски интерес цената на завода се понижи повече от два пъти в сравнение с първоначално обявената оценка - от 28.5 млн. лева през 2014 г. до 11.7 млн. лева през януари 2016 г.

Справка по делото по несъстоятелността на "Химко" показва, че още през декември 2015 г. ANJ Group Corp. са имали съдебни претенции към синдика Росица Томова за неспазване на процедурата при третия опит за продажба на "Химко".

На 15 декември 2015 г. обаче най-големите кредитори на завода – "Булгаргаз", НАП, НЕК, работници и др. - са се противопоставили на свикване на общо събрание за обсъждане на жалбата на ANJ пред Окръжния съд – Враца. Те твърдят, че фирмата на Ян Аронов не е подала нито ценова оферта за покупка на "Химко", нито е платила задатъка от 1 млн. лева за участие в процедурата.

ANJ са изразили претенция, че предварителната вноска трябва да отпадне от търговете за разпродажба на имуществото на завода, които вече не са тайни, а по договаряне с потенциални купувачи.

"При преговори с потенциален купувач процедурата трябва да бъде свободна и прозрачна, като се даде право на инвеститора да развие концепцията си публично", коментира пред Mediapool Васил Тодоров, който представлява интересите на Ян Аронов в България. По думите му това е причината да не участват в търга.

Синдикът и кредиторите смятат претенцията на ANJ за несъстоятелна, пише в репортаж на врачанското издание "Зов нюз".

Десет дни по-късно "Химко" отново е обявено за продан, като този път се намира кандидат-купувач. Единственото дружество, което внася документи за покупка, е "НСН Инвестмънт" на депутата от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева. Те са одобрени за купувачи, става ясно на 21 януари, като в следващите два месеца и половина трябва да внесат парите.

Прокуратурата и ДАНС проверяват сигнала, МП се зае със синдика

Прокуратурата съобщи, че сигналът от Аронов е постъпил при тях на 20 януари.

Той незабавно е разпределен на прокурор от Върховна касационна прокуратура и е изпратен в Окръжна прокуратура – Враца с указание за проверка на съдържащите се в сигнала данни за извършено престъпление по служба от синдика и подкуп. Действия по сигнала извършва и Софийска градска прокуратура с оглед данните за поискан подкуп. По случая се възлага извършване на предварителна проверка на ДАНС, посочват още от прокуратурата.

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева е разпоредила на Инспектората ведомството да провери синдика Росица Томова. От министерството отбелязват, че това е станало още на 28 декември 2015 г.

На 19.11.2015 г. в МП е получено становището от ANJ Group Corp., адресирано до министъра на правосъдието Христо Иванов. В него собственикът на дружеството Ян Аронов оспорва условията, определени от синдика на "Химко" АД (н) за преговорите по пряко договаряне за осребряване на имуществото на "Химко" АД (н), и настоява за проверка по случая.

Радан Кънев иска международно разследване на скандала около "Химко"

Лидерът на ДСБ Радан Кънев поиска независимо разследване с международно участие на сигнала на ANJ Group и се ангажира да направи проучване и да предостави всички материали на компетентните органи и медиите.

"Знаем от опит, че на прокуратурата по дела, в които е намесен интересът на Пеевски и Доган, не може да се разчита", посочва Радан Кънев в личния си Фейсбук профил.

По думите му скандалът около покупката на "Химко" ясно показва как политическата корупция прогонва инвеститорите и лишава българските градове и региони от поминък и "предава ключови предприятия в ръцете на политически олигархични кръгове, с цел не развиване на реален бизнес, а политическо влияние в най-бедните и уязвими области".

"Намесата на ДПС в "Химко" не е от вчера - нека си припомним цесията, осъществена от Мултигруп...", посочва Кънев.

Той заявява още не приема бягството на премиера от отговорност по темата.

"Той лично трябва да сезира не само прокуратурата, но и МВР и ДАНС, както и да придвижи въпроса до "спецзвеното" за борба с корупцията, с което толкова често се хвали", посочва още съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок.

Президентът Росен Плевнелиев пък коментира, че е важно да се стигне и до резултати от разследванията за корупция: "Министър-председателят днес каза, че е пратил сигнала до прокуратурата. Добре, прекрасно, но колко хора до сега бяха дадени на прокурор? Затова бих казал, че трябва не само да дадем някой на прокурор, за да обявим, че започнал началото на някакъв процес, още по-важно е този процес да завърши успешно и да имаме осъден за подкуп и нарушаване на закона."

Американският инвеститор с руски генезис

Директорът на т.нар. американски инвеститор ANJ Group Corp. Ян Аронов има история на търговска дейност в България, съобщи webcafe.bg.

През юли 2014 г. той става съдружник в две дружества - "Би Инвест 2014" ООД, регистрирано в Бургас през май 2014 г., и "Българска източна търговска компания" ООД, регистрирано в София през юли 2014 г.

Близо година по-късно Аронов прехвърля собствеността си в двете предприятия на хора свързани с "Химко".

Според документите в търговския регистър Ян Аронов е роден на 21 юли 1970 г. в Русия, като понастоящем притежава американски паспорт, издаден през 2006 г.

"Възможно е собствениците на "ANJ Group" да имат руски генезис, но трябва да ги попитате тях", каза Васил Тодоров пред Mediapool. По думите му американската компания е семейна и работи в Литва, скандинавските страни и Индия. Компанията няма собствен сайт, а електронната ѝ поща е в gmail.

Съдружниците на Аронов в "Българска източна търговска компания" ООД до излизането му от фирмата са 69-годишният украинец Юрий Литвиненко и българинът Валентин Йорданов Димитров, които и в момента се водят собственици на компанията. Двамата имат дълга връзка с "Химко", припомня webcafe.bg.

Валентин Димитров беше назначен за изпълнителен директор на торовия завод във Враца след приватизацията му през 1999 г. Юрий Литвиненко е човекът, подписал приватизационния договор за продажбата на "Химко" Враца през 1999 г. от името на американската компания "IBE Trans of New York".

Фирмата е играла като посредник в сделката между българското правителство и компанията-майка: IBE Trade - една от най-големите компании за производство и продажба на торове в световен план по това време.

Инвеститорът от САЩ сключва сделка за придобиване на 57.5% от врачанския завод за 1 000 001 германски марки. По това време "Химко" вече изпитва тежки финансови затруднения заради скъпия природен газ и огромните дългове към "Булгаргаз", НЕК и БДЖ.

Малко след приключването на сделката обаче се оказва, че Юрий Литвиненко е "откраднал" от американците собствеността на компанията - формален притежател на "Химко".

През декември 2000 г. Литвиненко е арестуван в САЩ, а докато текат съдебните спорове, мажоритарният пакет от акциите на "Химко" попада в ръцете на кипърска офшорна компания: A.V.S.T. Trading.

Неин представител в България е именно Валентин Димитров. Името на Димитров се появява и през 2010 г. - като кандидат-купувач на сградата на Телефонната палата в София от името на "австрийска компания с бизнес в недвижимите имоти". В момента сградата е собственост на БТК.

Валентин Димитров и Юрий Литвиненко са по-скоро консултанти на Аронов при търга за покупката на "Химко", каза Васил Тодоров пред Mediapool.

От "Узин" до "Химко"

Юрий Литвиненко и Ян Аронов имат още една инвестиция в ключов обект. През 2009 г. тяхната компания "Узин Транс" в консорциум с фирмата "Ист-Вест-Транспорт-Групп" печели сделката за аренда на военното летище "Узин" в Украйна.

Едно от дружествата-собственици на "Узин Транс" е "Укринвестфорум". 33,3% от капитала на тази компания е именно ANJ Group Corp на Ян Аронов, регистрирано в Ню Джърси, САЩ. Други 33,4% са собственост на Юрий Литвиненко.

Сделката дава право на арендаторите да ползват летището за срок от 49 години. Авиобазата е с ключово разположение - на 80 км от центъра на Киев и представлява един от най-важните стратегически военни обекти на територията на бившия СССР.

Преотстъпването на правата за собственост обаче става обект на съдебен спор, който тече до 2014 г.

През септември 2014 г. в разгара на руско-украинския конфликт съдът в Киев спира действието на предходните съдебни решения, които задължават Фонда за държавна собственост да сключи договор за аренда с фирмите "Узин Транс" и "Ист-Вест Транспорт Групп".

Разследвания, публикувани в украински медии, показват сериозни нарушения при оценката на активите на летището. Така например - пистата за излитане и кацане на "Узин" е оценена не като цялостен актив, а като отделни бетонни плочи, за да се избегне законодателството, забраняващо отдаването на аренда на стратегически обекти.

Отпорът срещу инвеститорите около Юрий Литвиненко идва и по друга линия - съсобственик на "Узин Транс", на която Литвиненко е директор, фигурира "ЛД Украйна", която е свързана с една от структурите под шапката на VS Energy Group, под контрола на руския депутат и бизнесмен Александър Бабаков.

Бабаков е зам.-председател на Руската Дума и оглавява парламентарната комисия по правно осигуряване на развитието на отбранително-промишления комплекс на Русия.

През юни 2012 г. той е назначен за специален представител на президента Владимир Путин по взаимодействието с организациите на руснаците в чужбина.

Александър Бабаков присъства в списъка на лицата, за които се прилагат икономически и визови санкции, въведени от Европейския съюз, Канада и Швейцария след кризата в Украйна.

Дали има връзка между Бабаков и "американския" интерес към сделката с "Химко" - това няма как да се разбере през наличната публична информация, но си струва да се провери.

Илиян Василев: Повтаря се схемата "Виваком"

Енергийният експерт и бивш посланик в Москва Илиян Василев коментира във Фейкбук, че е бил ”непосредствен свидетел на подобна схема в случая с "Виваком", на която Бойко Борисов зае същата поза на " страничен наблюдател", тъй като работата била извън неговите компетенции”.

”Питам как така държавата, към която дружеството "Химко" Враца е задлъжняло над 100 милиона лева и която единствено разчита на максимално висока цена от продажбата на активи от масата на несъстоятелността, няма материален интерес от разчистването на пречките пред участието на външни инвеститори. Защо не си събирате парите?", пита Василев в личния си Фейсбук профил.

"И .... о, изненада този актив попада за жълти стотинки след поредица от намаления на цената при никаква конкуренция и активът остава в печелившия Пеевски. Същата схема като "Виваком" - едно към едно. Лека размяна на местата. При това положение преднамереното бездействие на премиера не е ли форма на съучастие? Много се събраха проблемите, господин Борисов. Не става само с пиар", коментира още той.

БТК с търговска марка "Виваком" бе закупена официално от бизнесмена Спас Русев чрез регистрираната в Люксембург компания "Вива телеком". Търгът за продажбата на БТК се проведе през ноември и бе спечелен от Русев със сума от 330 млн. евро. Другият претендент – гръцкият предприемач Панос Германос, познат у нас от веригата магазини "Германос", преди да ги купи "Теленор", се е спрял на 3 млн. евро стъпка на наддаване по-рано. Ако се добавят и дълговете към постигнатата цена от 330 млн. евро, това оценява БТК на около 700 млн. евро, това е най-ниската, постигана в поредицата от препродажби на телекома.

Скандалът избухна в деня, когато десет смесени търговски камари в България, сред които американската, германската, френската и италианската, призоваха за всеобхватна съдебна реформа и предупредиха, че "засилващото се впечатление както в страната, така и сред международните инвеститорски среди, че в България има недостиг на върховенство на закона" намалява желанието за инвестиции в полза на други държави.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?