Компания за агроинвестиции създават България и Саудитска Арабия

Порожанов и Халед ал Абуди подписаха споразумение за съвместна компания за инвестиции

България и Саудитска Арабия подписаха меморандум,  според който в следващите шест месеца трябва да се изготви бизнесплан и конкретни мерки за създаване на съвместна Българо-Саудитска държавна компания, която да инвестира в земеделски проекти, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите във вторник.

Един от конкретните проекти е изграждането на завод за фураж край Шумен. Документът бе подписан от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и Халед ал Абуди, директор на саудитската компания за инвестиции в земеделието и животновъдството Salic.

Порожанов втори ден е на посещение в Саудитска Арабия, където се срещна и с колегата Абдулрахман ал Фадли, който подчертал интереса към българското месо, най-вече агнешко. "В България имах възможността да опитам вашето агнешко и то е чудесно“, казал саудитският министър.

"За да реализираме внос на месо е много важно възможно най-скоро да се открие директна авиолиния между двете страни“,  подчертал Румен Порожанов и изразил увереност, че това ще стане възможно най-скоро.

Ал Фадли заявил още, че продуктите от рози и сътрудничество в областта на ветеринарната медицина също са обект на интерес от страна на Саудитска Арабия.

"Знаем, че ветеринарната медицина и здравеопазването на животните е на много добро ниво в България, имаме нужда от обмен на специалисти“, обяснил саудитският министър на земеделието, околната среда и водите. Министър Порожанов припомнил, че саудитски екип вече е посетил Българската агенция по безопасност на храните през юни и поел ангажимент сътрудничеството да се развие на най-високо ниво.

Министрите Порожанов и Ал Фадли откриха едно от най-големите изложения за храна и земеделски продукти в Саудитска Арабия - Saudi Agro- food.  Порожанов бе специален гост на събитието, в което България участва за първи път. Страната ни се представя с щанд, разположен на площ от 90 кв. м, на който 9 български фирми предлагат млечни и месни продукти, минерални води, пакетиран ориз, козметични продукти от етерични масла, мед и консервирани зеленчуци.

Споделяне

Още от Бизнес