Компанията на Джаред Къшнър е получила големи заеми след срещи в Белия дом

Джаред Къшнър

Компанията на Джаред Къшнър, зет и съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп, е получила заеми на обща стойност над половин милиард долара от две финансови организации след срещи на високопоставени техни представители в Белия дом, съобщи в. "Ню Йорк таймс", цитиран от Асошиейтед прес.

Миналата година Джаред Къшнър се е срещал няколко пъти с Джошуа Харис, един от основателите на фонда "Аполо глобал мениджмънт" и е разговарял с него за пост в Белия дом, който той не е получил, съобщава вестникът. През ноември 2017 г. обаче фондът е разрешил отпускането на заем от 184 милиона долара на компанията на Къшнър.

Зетят на президента се е срещнал и с главния изпълнителен директор на банката "Ситигруп" Майкъл Корбат. Малко след това компанията "Къшнър" е получила заем от 325 милиона долара.

Кристин Тайлър, говорителка на компанията, потвърди заемите, но отхвърли като неоснователни всякакви подозрения, че постът на Къшнър в Белия дом е повлиял на отношенията с финансовите институции. Статии като тази във в. "Ню Йорк таймс" се опитват да очернят замесените компании и финансови институции, като намекват за връзки, които не съществуват, добави тя пред Ройтерс.

По-рано снощи беше съобщено, че банковата администрация на щата Ню Йорк е поискала от "Дойче банк", "Сигначър банк" и "Ню Йорк къмюнити банк" информация за заемите, отпускани на компанията за недвижими имоти, собственост на семейството на Джаред Къшнър, припомня АФП.

 

След като Джаред Къшнър загуби достъп до най-високото ниво на класифицирана информация с гриф "строго секретно", работата му като дипломатически посредник може да бъде затруднена, предава същевременно Асошиейтед прес.

Тази седмица достъпът на Къшнър до класифицирана информация беше понижен от "строго секретно" на "секретно" ниво, което може да се окаже особен проблем в ролята му на представител на администрацията за мирния процес в Близкия изток.

 

Други преговарящи, които са се занимавали с проблема, заявяват, че достъпа до строго секретни документи е от изключителна важност. Един от тях сравнява положението на Къшнър с "бой с една ръка, вързана на гърба". Друг го определя като "летене насляпо", съобщава АП.

Белият дом подчерта, че Къшнър няма да загуби поста си. Но загубата на достъп повдига въпроса за колко време, отбелязва АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят