Компанията за луксозни смартфони "Верту" фалира

Компанията за луксозни смартфони "Верту" фалира

Базираната във Великобритания компания за производство на луксозни смартфони "Верту" е в процес на ликвидация, след като планът за спасяването ѝ се провали, съобщи ББС в четвъртък. Закриването на фирмата ще доведе до загубата на 200 работни места.

Причината за фалита е, че "Верту" не е успяла да се справи с конкуренцията на други фирми, които са предложили индивидуално оформление на смартфоните на много по-ниски цени.

Продуктите на "Верту" започваха с цена от 11 000 паунда и стигаха до 39 100 паунда, ако смартфонът е изработен от 18-каратово злато.

През март тази година китайският собственик продаде компанията на Хакан Узан – турски бизнесмен, който живее в Париж. Той е планирал да инвестира 1.9 млн. паунда в спасяването на компанията, но след покупката е открил, че има натрупани загуби от 128 милиона.

След ликвидацията Узан ще запази собствеността върху марката, технологиите и лицензите на "Верту".

Освен силната конкуренция на пазара, компанията е взела и някои грешни технологични решения, които са увеличили загубите ѝ. "Верту" е използвала синтетичен сапфир за изработката на екраните на някои от последните си модели. Този материал е проучван от "Епъл" като вариант за екраните на "Айфон", но корпорацията се е отказала, защото сапфирът е много труден за обработка. Огромното му предимство е, че той е много по-здрав от използваните в момента екрани.

"Верту" е основана от "Нокиа" през 1999 г. като подразделение за производство на луксозни телефони на финландската компания. През 2012 година "Нокиа" продаде 90% от акциите си на бизнесмен от Хонг Конг.

Споделяне

Още от Бизнес