Компанията за споделени автомобили "Спарк" се оплака от организирана атака

Компанията за споделени автомобили "Спарк" се оплака от организирана атака

Компанията за споделени автомобили "Спарк" (Spark) се оплака от "масирана организирана атака" към колите, с които работи. За последните три дни 15 автомобила от услугата са станали обект на "груби вандалски прояви, опити за кражби, изпочупени стъкла и дори умишлени катастрофи". "Извършителите действат организирано, с притеснително чувство за безнаказаност, като интензитетът на атаките им расте с всеки изминал ден", твърдят от компанията.

Според тях това се случва за втори път, а проблемът може да постави под въпрос съществуването на услугата в София. В столицата компанията предлага наемането на електрически автомобили. Те могат да бъдат взети за няколко дни или за съвсем кратко време - за придвижване в града. Ползването им става с мобилно приложение, през което минават и плащанията. В момента в града се движат 230 електрически автомобила на "Спарк", а според фирмата клиентите ѝ са 50 000.

От компанията обаче за втори път са изправени пред проблема с организираните атаки срещу колите им. "Предишният случай беше преди година и тогава взехме решението да не повдигаме публично темата, защото вярвахме, че подобни проблеми, дори и от толкова крайно естество, са временни и подлежащи на бърза корекция. В момента даването на публичност е наложително, защото очевидно става въпрос за добре подготвено и организирано престъпление, в голям мащаб, който би могъл да доведе до невъзможност за по-нататъшно предоставяне на услугата за българските ни клиенти", твърдят от компанията.

"Разчитаме на бърза и ефективна намеса на компетентните органи да преустановят този зловещ вандализъм и да разкрият неговите извършители", допълват от "Спарк". Казват, че ще окажат пълно съдействие на разследващите органи, но ще направят и свое проучване. Те призовават и клиентите си да съобщават за всяко посегателство, което забележат, и да сигнализират за всяко съмнително поведение на хора около автомобилите.

"Спарк" e литовско-българска смесена компания, която оперира в няколко държави в Европа, но никъде досега не сме се натъквали на такова арогантно посегателство срещу собствеността", казват от компанията. Колите на фирмата са застраховани, но тя реално губи приходи от това, че част от парка ѝ е извън строя заради вандалските посегателства.

Споделяне

Още от Бизнес