Компенсации само при загуби над 30 % от добива за фермер

Компенсации само при загуби над 30 % от добива за фермер

Държавен фонд “Земеделие” ще компенсира фермерите заради сушата, но само ако пропадналата им реколта това лято надхвърля 30 на сто от средната продукция, реализирана от стопаните през последните три години. Освен това обезщетенията ще се изплатят след констативен протокол за щетите, съобщи в сряда след заседанието на Министерски съвет министърът на земеделието и горите Нихат Кабил. Той допълни, че кабинетът е приел да бъдат разсрочени кредитите на зърнопроизводителите към фонда. Вероятно ще има компенсации и от европейския фонд “Солидарност”, но обявяването на национално бедствие обаче би било прекалено, заяви Кабил.

Загубите на стопаните ще се доказват след преглед на площите им и на базата на констативни протоколи за всеки земеделски производител, издавани от специално сформирани комисии, обясни агроминистърът.

Според изготвен анализ, около 48 хиляди декара от пшеницата са пропаднали заради продължителното засушаване през пролетта, посочи той. Около 30 процента от посевите няма да се повлияят от последните валежи, тъй като вече са в напреднал стадий на зърнообразуване. При 60 процента от пшеничните посеви дъждовете ще имат видимо положително влияние, а при 10 процента - много добър ефект, добави Кабил.

Агроминистърът не пожела да се ангажира с прогнози за износа, но нямало да бъде достигнато нивото от 2006 г. Преди две седмици той бе коментирал, че най-вероятно такъв няма да има.

Ще бъде сформирана междуведомствена работна група с председател зам.-министърът на земеделието и горите Светла Бъчварова и с членове зам.-министри на различни министерства, която ще изработи доклад за загубите след жътвата.

Споделяне

Още от Бизнес