Компенсации за деца без ясла се искат в София

Предложението е за близо 300 лв. на месец за родители, чиито малчугани са останали без забавачка

Компенсации за деца без ясла се искат в София

Компенсации от близо 300 лв. на месец за всички родители, които не могат да запишат децата си на ясла, защото забавачките не достигат в София. Такова предложение до председателя на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков е направено от неправителствената организация Дискусионен клуб за социална местна политика (ДКСМП).

"За детските градини държавата дискутира въвеждане на компенсация за родител, чието дете няма къде да постъпи на градина, от около 300 лв. Ние настояваме за подобна компенсация и за децата в ясла. По експертни преценки компенсацията дори ще е малко по-малко от 300 лева на месец", коментира пред Mediapool Николай Белалов, председател на ДКСМП.

Той бе категоричен, че тези средства трябва да се дадат на родителите, за да могат те да запишат децата си в частна ясла или да плащат на гледачка или на близък роднина.

Защита

Белалов посочи, че за да не се стигне до парадокс жители на Пазарджик да тръгнат да кандидатстват за детска градина в София с цел източване на средствата, е добре да се въведе изискване родителите да имат постоянен адрес в София от поне 2 години.

През миналата седмица образователният министър Красимир Вълчев посочи пред в. "Сега", че максимум 300 лева ще получават родителите, чиито деца не са приети в детска градина. Компенсациите ще се дават за родители с деца на възраст от 3 до 6 години. Размерът на компенсацията няма да надвишава месечният размер на средствата от държавния бюджет за издръжка на дете в предучилищна възраст.

За децата на 5-6 годишна възраст той е около 3600-3700 лв. на година, а за 3 и 4-годишните - около 3400 лв. на година.

За прилагане на мярката от 2021 година ще са необходими до 10 млн. лв.

Недостиг

На 29 август бе пуснато класиране за нови 3000 места в детските градини в София, но липсват места за цели 10 000 малчугани. Най-голям проблем с местата има в районите "Триадица", "Лозенец", "Красно село", а през последните няколко години - и в район "Витоша". След като в телевизионно предаване кметът Йорданка Фандъкова посочи какви "огромни усилия" полага за решаването на проблема, тя го прехвърли към районните кметове. И уточни, че им е възложила да намерят нови места за строеж на детски градини.

"Всеки, който е готов с намерения терен, готовия проект, разрешение за строителство и избран изпълнител, ще получи веднага финансирането, за да започне строителството", зарече се тя. Правителството тази година отпусна 65 млн. лв. за строителство на детски градини и училища в София.

Отделно, МОН и Столична община са постигнали съгласие за промени в законодателството, които да разрешат детски градини да се откриват и в построени вече сгради. Частично това ще облекчи проблема, защото в столицата в момента има райони, в които свободни терени няма и няма да има.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?