Компенсации за сушата до месец, фермерските кредити се разсрочват

Земеделските производители, чиято реколта е пострадала от сушата, ще получат компенсации от Държавен фонд "Земеделие" до края на август, съобщи в сряда министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил пред журналисти. Парите за отпускането на държавната помощ ще дойдат от преструктуриране на бюджета на Министерството на земеделието и продоволствието (МЗП), каквото решение се очаква да бъде взето по-късно през деня.

От резерва на фонд "Земеделие" ще се прехвърлят 5.5 млн. лв. във фонд "Земеделие". Очаква се също Управителният съвет  ДФ "Земеделие" да реши 2,5 млн. лв. да бъдат заделени към общата сума, за да може да се компенсират есенните култури, каза Кабил. Решението на комисията е щетите да бъдат възстановени на 75 процента. Това означава, че фермерите ще получат за декар по 35 лв. за пшеница и 30 лв. за ечемик помощ, обясни министърът.

Освен това ще им бъдат разсрочени задълженията по кредитите на фермерите към фонд "Земеделие" с една година. Ще гласуваме и кредитния портфейл за есенната сеитба, допълни министърът.

Има възможност за бързо изплащане на компенсациите, тъй като са обработени всички констативни протоколи за щетите и докладът на комисията за загубите от есенниците - пшеница и ечемик, е готов, каза министърът. На комисиите в областните и общинските дирекции е разпоредено да продължават да набират искания за констативни проверки по отношение на пролетниците, най-вече на царевицата, каза Кабил.

Решението на правителството е стопаните да бъдат компенсирани, когато приключи жътвената кампания. По оперативни данни събраната хлебна пшеница с високо качество е около 2 200 000 т.

Министърът припомни, че отначалото на август зърнопроизводителите мога да подават документи за изтегляне на акциза върху горивата и ще получат по 2.5 лв./дка, а в началото на декември ще започне и изплащането на европейската субсидия в размер на 14 лв. на единица площ.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?