Компенсациите за неприети в забавачка деца може да са за по-тесен кръг родители

Компенсациите за неприети в забавачка деца може да са за по-тесен кръг родители

Общините да плащат компенсации на родителите на деца, за които няма места в детските градини, приеха депутатите от Временната комисия по правни въпроси, като одобриха на първо четене промени в Закона за народната просвета, внесени от депутатите от левицата Георги Кадиев, Борис Цветков, Георги Гьоков.

Депутатите предлагат компенсацията да е 120 лева месечно, колкото е общинската субсидия за отглеждането на децата в градини. Така децата, за които не са осигурени места, нямало да бъдат дискриминирани. За осигуряването на компенсациите ще са необходими допълнително 12 млн. лева годишно за около 10 000 деца.

Според депутати в комисията между първо и второ четене трябва да настъпят промени в законопроекта. Янаки Стоилов от БСП предложи да се стесни обхватът и да се дават компенсации само на семейства, които имат право на детски добавки или доходът на член от семейството е до 350 лева. Четин Казак от ДПС каза, че принципно има логика от едно такова предложение, но трябва да се прецизират много внимателно текстовете.

Явор Нотев от "Атака" каза, че компенсациите не решават основно проблема, но принципът трябва да се прилага еднакво за всички.

Депутатът от ГЕРБ Милена Дамянова посочи, че те са против законопроекта, защото посещението на детски градини не е задължително. Според тях това предложение е вмешателство в дейностите на общините.

ГЕРБ обаче настояваше да бъде въведена задължителна предучилищна подготовка за четиригодишните деца, а сега забавачката е задължителна за петгодишните. Като се осигуряват места за задължителната подготовка обаче в градините остават по-малко места за по-малките деца и те остават некласирани. Заради проблема с местата в детските градини в големите градове задължителната предучилищна подготовка на места се провежда и в училищата.

Заместник-кметът на София Дончо Барбалов коментира, че ако проектът за компенсациите бъде приет, ще се наложи или увеличаване на таксите за детската градина или спирането на строежа на нови заведения, за да се намерят средства за компенсациите.

Споделяне

Още от България