Компрометиран бивш прокурор без шансове да чете разпечатки

Компрометиран бивш прокурор без шансове да чете разпечатки
Бившият градски прокурор на София Нестор Несторов няма шансове да стане член на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС), тъй като няма достъп до класифицирана информация, научи Mediapool в четвъртък.

Кандидатурата на Несторов, известен с протакането на делото "Папазки", нерегламентирани контакти с величия от подземния свят и наложени дисциплинарни наказания по време на прокурорския си период, бе предложена от депутата на ДПС Христо Бисеров.

В сряда Несторов се яви пред вътрешната парламентарна комисия, която разгледа общо осем кандидатури. Трима от предложените не отговаряха на законовите изисквания, а за Несторов депутатите не бяха получили достатъчно документи.

Самият Несторов заяви пред журналисти, че не знае кой го е предложил за контролния орган върху СРС-тата. "Един познат ми поиска едни документи и после разбрах, че трябва да дойда на изслушването", заяви той. По-късно обаче стана ясно, че кандидатурата му е издигната лично от Христо Бисеров.

В закона е записано, че членове на Националното бюро могат да бъдат само български граждани, които имат 10 години юридически стаж или 10 години професионален стаж в службите за сигурност и са получили разрешение за достъп до класифицирана информация с ниво на класификация "Строго секретно".

Оказа се, че Несторов не отговаря на последното изискване, тъй като не е кандидатствал за достъп до информация с най-високото ниво на класификация. Дори и да подаде документите си за достъп, Несторов няма шансове за комисията, тъй като процедурата отнема повече време от оставащото на сегашния парламент.

При изслушването на кандидатите вътрешната парламентарна комисията прецени, че на изискванията за петчленката отговарят зам.-министърът на правосъдието Бойко Рашков (БСП), бившият министър на правосъдието Антон Станков (НДСВ), депутатът от групата на Яне Янев – Борислав Българинов, който преди да стане депутат е бил прокурор, и магистратът Маргарита Златарева, бивш конституционен съдия, предложена от дясната опозиция. За председателския пост ще се борят Рашков и Станков, като шансовете определено са в полза на първия.

При създалата се ситуация управляващите трябва да побързат и да намерят по спешност пети член на комисията, за да изпълнят плана с раздаването на ключови постове преди изборите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?