Компрометиран радиоводещ не помогна на МВР да вкара "наследника" на Таки в ареста

Компрометиран радиоводещ не помогна на МВР да вкара "наследника" на Таки в ареста

Софийският районен съд пусна във вторник от ареста срещу 1000 лева гаранция Стефан Бонев – Сако, който бе прибран три дни по-рано заради отправени заплахи срещу радиоводещия Боби Цанков. В съдебната зала обаче не бе посочено нито едно годно доказателство, което да аргументира задържането му.

Дори обратното. По подобие на не един или два шумни ареста и този на Сако се превърна във фарс. В него много "достойна" роля игра представителят на държавното обвинение, който заяви пред присъстващите в залата журналисти, че Сако трябва да бъде задържан за постоянно, тъй като "по оперативни данни бил наследник на Таки". Досега в съдебна зала не се бе чувало прокурор да се позовава на "оперативни данни" за лице, което дори няма издадена присъда, за да аргументира искането за задържането на "неговия наследник". Още по-смешното в случая е, че човекът с червената тога дори не каза имената на Таки (Христофорос Аманатидис – б.р.).

Останалата част от тезата на обвинителя "новатор" в професията, приличаше на набързо събран преразказ на вестниците от последните дни. Все пак той посочи, че Сако имал "трайно изградени престъпни навици". Повод за това изказване прокурорът взе от едно досъдебно производство срещу обвиняемия, което е от преди десет години, и по което няма никакво движение, както и за присъди от началото на осемдесетте години на минали век, по които Сако е реабилитиран.

Другото основно действащо лице в комедията с ареста е компрометираният радиоводещ Боби Цанков. Именно той пусна жалба срещу Бонев, че го е заплашвал с убийство. След като успял да избяга от Сако, Цанков отишъл да се оплаче в ГДБОП, където бил приет не от кого да е, а от шефа на антимафиотите Станимир Флоров и от главния секретар на МВР Калин Георгиев.

Не е лошо да се припомни, че Цанков бе заподозрян от МВР за атентата срещу варненската бизнесдама Ваня Червенкова, която го осъди за измама. Срещу дома на Цанков в София бе извършено покушение, но никой не пострада. Той бе возен абсолютно незаконно от коли на НСО и охраняван от държавни гардове. А преписките срещу него са безброй.

Разправията между Сако и Цанков се разигра в петък. Сако заплашил Цанков с убийство, ако не спре да пише в пресата за изчезналия Методи Методиев – Мето Илиянски. От известно време Цанков се изявява като новия "писател за мафията" в България. Той пусна редица публикации като участник и свидетел на редица процеси в подземния живот.

В една от публикациите в жълтата преса Цанков твърди, че лично е предал документите, с които преди 6 г. Меди Методиев – Мето Илиянски напусна страната. От 2003 г. Илиянски е в неизвестност и оттогава за изчезването му има две версии. Според едната е убит, а според другата е в ЮАР. Цанков обяснява, че Сако го е заплашвал именно заради този му разказ.

В съдебната зала обаче се оказа, че Цанков е получил заплахите в движение, докато е пътувал с бронирания си джип, според чиято характеристика стъклата не се отварят. Адвокатът на Сако заяви, че в показанията на Цанков имало драстични противоречия. Първоначално радиоведещият не разпознал Сако като човека, който му е отправил заплахите, но го е посочил след телефонен разговор. Цанков се обадил на свой познат, за да попита кой е тръгнал след него при излизането му от столично заведение.

В крайна сметка съдът прецени, че няма достатъчно аргументи, за да остави Сако в ареста. Освен това престъплението, за което е обвинен, е леко и дори и да бъде признат за виновен, наказателната отговорност от него ще падне и ще се размине само с глоба.

Адвокатът на Стефан Бонев Вяра Братоева обаче предполага, че преди да бъде пуснат от ареста, прокуратурата ще му повдигне друго обвинение.

Няколко часа преди съдът да разгледа мярката за неотклонение на Сако, в столицата бяха арестувани двама души. Единият е адвокат, а другият – лишен от свобода, изтърпяващ наказанието си на лек режим, което му позволява да ползва "градски отпуски".

Двамата са задържани отново по сигнал на Боби Цанков. Арестуваните му предали 2 400 евро и му дали "насоки", за да оттегли жалбата си срещу Стефан Бонев. "Операцията била реализирана, след като преди ден в ГДБОП е получена информация за опит за заплаха и подкуп на столичен журналист", съобщи официално МВР.

Докато се опитваше да убеди съда, че трябва да задържи за постоянно Сако в ареста, прокурорът цитира и този случай. Да, но в кориците на делото за заплаха този случай не е цитиран и съдът въобще не го коментира при вземането на решение. Адвокатът на Сако обаче очаква именно по него да му повдигнат обвинения, за да го задържат.

Вярно е, че преди Цанков да пусне жалба срещу Бонев, за последния почти нищо не бе съобщавано. Освен една-две публикации от последния месец, че бил определен за наследник на Таки, които МВР отказваше да коментира. Също така е вярно, че Стефан Бонев е известен с влиянието си из столичните улици над десетилетие. За същото време обаче срещу него отделите за борба с наркотиците в ГДБОП и столичната полиция не са направили нищо, за да могат да го уличат в престъпна дейност. Вместо това разчитат на хора като Боби Цанков, за да го приберат, което е не само несериозно, а комично.

Остава само един въпрос – дали само МВР разчита на Цанков, за да отстрани Сако от улиците на София, или и конкуренти на ромския бос.

Споделяне

Още по темата

Още от България