"Компрометирани" магистрати се разминаха без уволнения по случая "Красьо"

"Компрометирани" магистрати се разминаха без уволнения по случая "Красьо"

Висшият съдебен съвет (ВСС) не наложи уволнения след първата порция приключили дисциплинарни производства срещу магистрати, замесени в скандала с лобиста Красимир Георгиев, станал известен като Красьо от Плевен. В четвъртък т.нар. правителство на съдебната власт реши да понижи в ранг трима от 18-мата, засечени с разговори и срещи с "черничкия човек с ланците".

Това са прокурорът в Окръжната прокуратура Стара Загора Петър Василев, съдията в Софийския градски съд Румяна Чиналова и подалият оставка шеф на Районния съд в Несебър Пламен Найденов.

ВСС реши, че и тримата с действията си са уронили престижа на съдебната власт, както и че са компрометирали с действията си своята чест и позицията си в обществото. Това обаче се оказа недостатъчно за уволнение и тези компрометирани магистрати ще останат на старите си позиции в система с малко по-ниска заплата.

Петър Василев е бивш окръжен прокурор на Стара Загора. След приключването на мандата той прекарва пет години като редови прокурор и решава през миналата година да се кандидатира отново за шефския пост. В период от 27 май до 16 юни 2008 година магистратът провежда две лични срещи и 11 телефонни разговора с Красимир Георгиев. На 17 юни се провежда гласуване във ВСС и той не е избран за поста.

Пред дисциплинарната комисия на съвета той е обяснил, че е видял Красьо в група с други магистрати и поддържал контакти с него, защото го е мислел за магистрат.

Съдия Румяна Чиналова кандидатства за ръководния пост в Старозагорския окръжен съд. Между 18 май и 17 юни тя провежда 30 телефонни разговора с "черничкия". Пред комисията обяснява, че го е търсила, за да намери работа на сина ѝ. Гласуването на Чиналова се провежда 15 юли и тя не е избрана.

И двата случая магистратите спират контактите си с Красьо около датата, в която членът на ВСС Иван Колев оповестява публично слуховете, че този човек пазарува гласове в съвета срещу 200 000 евро. Чиналова също е наказана с понижаване в ранг за две години, което автоматично води до по-ниска заплата.

Подалият оставка от поста ръководител на съда в Несебър Пламен Найденов бе наказан с понижаване в ранг за 3 години. Съдията е провел 21 разговора, има и 9 разменени SMS-а. Това е станало в периода 9-18 юни. На 10 юни ВСС за първи път гласува кой да заеме ръководното място в този съд, но изборът е неуспешен. Последва второ гласуване на 22 юли и Найденов е избран.

Той е обяснил, че с Красьо го е запознал с негов приятел от чужбина и не е имало разговори по служебни теми. Въпросният приятел също е свидетелствал в негова полза. Въпреки "невинния характер" на тези контакти, разговорите и при тримата спират в момента, в който Красьо става публично известен с пазаруването на гласове във ВСС.

От дисциплинарната комисия заявиха, че и в трите случая не са намерили достатъчно доказателства, че магистратите са използвали контактите си за ходатайстване.

ВСС пожали и брачната съдийка в Софийския районен съд Милка Политова. Тя се размина с 25% намаление на заплатата за срок от 2 години, въпреки че забавила решаването на над 40 дела, сред които присъждане на деца на даден родител и предоставяне на обезщетения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?