Компромис за АЕЦ "Пакш" с 10-годишни руски доставки на ядрено гориво

Действащата АЕЦ "Пакш"

Препятствията пред проекта за разширението на унгарската атомна централа "Пашк" отпадат, след като правителството на Будапеща и Европейската комисия са се договорили за компромисно споразумение за доставките на свежо ядрено гориво от руския изпълнител на проекта "Росатом“.

Проектът за изграждане на две нови мощности на територията на АЕЦ "Пакш" бе сериозно заплашен, след като европейската ядрена организация Евратом имаше възражения срещу клаузи в споразумението за строежа с "Росатом", предвиждащо руската компания да е единствен доставки на свежо гориво за дейността на централата. Това противоречи на европейските антимонополни правила и Брюксел изрази своето несъгласие.

В крайна сметка е договорено "Росатом“ да доставя свежо ядрено гориво за АЕЦ "Пакш"-2 поне за 10 години напред, съобщиха от руската държавна корпорация в сряда.

"Всички препятствия, свързани с договора за доставка на гориво за АЕЦ "Пакш“-2 са преодолени. Това бе необходимо за строителството на новата АЕЦ в град Пакш“, заяви министърът на канцеларията на правителството на Унгария Янош Лазар след разговор с европейския комисар по климата и енергетиката Мигел Алиас Канете, цитиран в съобщението.

"Забележките на Европейската комисия бяха приети от Унгария. Решаваме въпроса за договора за доставките на гориво с цел запазване на мощността на АЕЦ "Пакш“ по финландски модел“, подчерта Лазар. Той съобщи, че Унгария ще осигури на руската страна възможност за доставка на гориво за новите реакторите на АЕЦ "Пакш“ за 10 години.

Държавният секретар на канцеларията на унгарското правителство Балаж Шонкоди е провел във вторник в Люксембург преговори с представителите на Агенцията по снабдяването към Евратом. "В хода на този разговор бяха разяснени всички въпроси, отстранени всички забележки и споразумението бе приведено в окончателния си вид“, заяви Лазар.

Шонкоди подчерта, че договорено през последните дни с ЕС има голямо значение, тъй като през януари 2014 г. Брюксел разгледа руско-унгарския договор за разширяването на АЕЦ „Пакш“ с уговорката той да съответства на Европейското право в областта на държавната подкрепа и конкурентното право.

През декември 2014 г. унгарското предприятие MVM Paks II и руската компания "НИАЭП", дъщерно дружество на "Росатом", подписаха три споразумения за изграждането на два нови енергоблока по руски дизайн, тип ВВЕР-1200. Тяхната стойност се изчислява на 12 млрд. евро.

АЕЦ "Пакш" е единствената действаща ядрена централа Унгария с мощност 2000 МВ, която осигурява над 40% от генерираната електроенергия в страната. Централата е построена по съветски проект и всичките действащи в момента четири реактора в Унгария са от типа ВВЕР-440. За строителството на новите енергоблокове в АЕЦ "Пакш" Русия реши да отпусне на Унгария държавен заем за 10 млрд. долара.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?