Компромис за болниците в трудно достъпни райони

Компромис за болниците в трудно достъпни райони

Правителството има готовност да даде отсрочка на болниците, които се намират в отдалечени и трудно достъпни райони, за да отговорят на новите по-високи критерии за работа със здравната каса по отделни клинични пътеки. Това стана ясно в понеделник след среща при премиера Бойко Борисов между болнични директори, министъра на финансите Симеон Дянков и здравния министър Божидар Нанев.

“Реформата тече по критериите, които са одобрени. Готови сме да дадем буферен срок от 6 до 12 месеца за по-специфични населени места, където лечебните заведения няма да могат да отговорят веднага на критериите“, каза след срещата Борисов.

Здравният министър Божидар Нанев обясни, че става въпрос за болници, които се намират на повече час път от друго лечебно заведение или отстоят на 60 км от него. По думите му става въпрос за 15-20 болници, на които ще се позволи по-плавен преход за покриване на критериите или преструктуриране.

Борисов обяви още, че има готовност парламентът да отблокира 350-400 млн. лева от резерва на НЗОК, но минути по-късно бе опроверган от финансовия министър Симеон Дянков. Според Дянков не е нужно резервът на касата да бъде пипан, а парите могат да се осигурят под формата на държавни трансфери, които ще дойдат от по-добра събираемост на приходи.

Премиерът обеща на болничните директори да се среща с тях всеки първи вторник на месеца, за да обсъждат проблемни въпроси. “Максимално комуникативни и диалогични сме“, каза Борисов.

Директорите на големи болници от своя страна за пореден път дадоха подкрепа за подетата от правителството реформа.

“При такава политическа подкрепа ще бъде грехота да не се извърши реформата в здравеопазването“, заяви шефът на болница “Света Екатерина“ Генчо Начев.

Директорът на “Пирогов“ Димитър Раденовски пък заяви, че е готов да “изнесе“ 20% от подчинените му лекари, за да се подпомогне квалификацията на доктори от страната.

Дянков съобщи, че 40 случая на нарушения, открити в различни болници в страната, са били предадени в прокуратурата, но не пожела да каже подробности. Здравният министър Божидар Нанев обясни, че става въпрос за неправомерно отчетени дейности.

Дянков каза още, че има амбицията до края на мандата да започнат да се отделят 6% от БВП за здравеопазване, при около 4% в момента.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?