ГЕРБ се отказа да записва в Изборния кодекс определение за опозиция

Компромис за участието на опозицията в избирателните комисии, РЗС остава на сухо

Компромис за участието на опозицията в избирателните комисии, РЗС остава на сухо

Промените в Изборния кодекс ще гарантират на опозицията места в избирателните комисии, като определението за това дали една партия е опозиционна или не няма да зависи от подкрепата за правителството в началото на мандата му. До този компромис стигнаха в четвъртък депутатите в правната комисия при поредния "рунд" от съгласуване на блокираните промени в кодекса. Всички сегашни парламентарно представени политически формации ще имат свои представители в комисиите, но без РЗС, която няма своя парламентарна група.

Спорът коя партия е опозиционна бе възпламенен преди десетина дни от председателката на правната комисия Искра Фидосова. Тя поиска да се запише определение какво е това опозиция и на тази база да стане участието в ръководствата на избирателните комисии. Това предизвика остър спор, а депутатът от Синята коалиция Екатерина Михайлова предупреди преди два дни, че подобно определение би било неконституционно.

В крайна сметка ГЕРБ се отказа от идеята да записва какво е опозиция. Предложението на управляващите е ръководните места в районните избирателни комисии (РИК) да бъдат разпределени по формула, която да гарантира места на всички парламентарно представени формации, включително и тези, които имат избрани евродепутати.

Според идеята формациите получават толкова ръководни места, колкото е процентното им влияние. Досега на такъв квотен принцип се разпределят местата за членове на районните и секционните избирателни комисии. Сега този начин на разпределение ще се разпростира и върху председателите, зам.-председателите и секретарите на избирателните комисии.

На практика това означава, че за парламентарните избори след пет месеца от 93 ръководни места в 31 РИК управляващите от ГЕРБ ще получат около 45 места, Коалиция за България - 19, ДПС - 14, "Атака" - 8 (9), Синята коалиция 4 (5), НДСВ, която изпрати двама евродепутата - 2 места.

В тази сметка не бе вкарана партията на Яне Янев РЗС. Но тя също трябваше да бъде "възнаградена" за предана подкрепа на ГЕРБ, след като бъде променено определението за парламентарно представена партия. В преходните и заключителните разпоредби щеше да се запише, че такава партия не е тази, която има парламентарна група, а която е прескочила 4-процентната изборна бариера.

Това накара да възникне остър спор между депутата от БСП Мая Манолова и колегите ѝ от РЗС Искра Фидосова и Димитър Лазаров. Манолова предупреди, че по това определение и разпределение ГЕРБ и РЗС ще осигурят тотален контрол над ръководствата на избирателни комисии. Според сега действащите текстове председател и секретар на комисия не могат да са от една партия, но това няма да попречи на ГЕРБ с РЗС да вземат цялото ръководство заедно.

Фидосова отговори, че същото може да се случи между БСП и ДПС. Спорът стана толкова остър, че Христо Бисеров (ДПС) се намеси и предложи компромисно решение - остава квотният принцип както е предложен от ГЕРБ, но отпада определението за парламентарна партия, което даваше възможност на РЗС да влезе в ръководствата на комисиите.

Фидосова се съгласи и обеща от името на ГЕРБ да се възприеме това предложение. А независимият депутат Кристияна Пуетрова от разпадналата се група на РЗС запази мълчание по време на този дебат.

Председателката на правната комисия обаче се обърна към нея и ѝ нареди: "Ти това за комисиите ще го подкрепиш, а за преходните и заключителните разпоредби (където се предвиждаше да се запише облагодетелстващото РЗС определение за парламентарна партия - бел. ред.) - не".

Към края на заседанието на комисията текстовете се гласуваха от шестима души от управляващите и опозицията. Това не попречи на Фидосова да обяви, че са гласували 22-ма членове на комисията.

Парадоксът бе обяснен от Фидосова преди време пред Mediapool, че народните представители от нейната комисия ѝ казвали предварително какво мислят по текстовете.

А както и друг път на днешното заседание народните представители са се записали в присъствения лист, което им гарантира получаването на съответното възнаграждение за участие в комисия, след което не са останали на заседанието.

За този проблем е известена и председателката на Народното събрание Цецка Цачева, което досега не е взела отношение. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?