Компромисно плащане на субсидиите спира протестите на животновъдите

До края на годината получават 70%, остатъкът – до 15 януари, а за 2014 г. агроминистърът им обеща 114 млн. лв.

Протестиращите пред земеделското министерство животновъди, сн. БГНЕС

Протестите на животновъдите спират след компромисно споразумение за изплащане на помощите за сектора, постигнато във вторник в парламента между браншовите организации и министрите на земеделието и на финансите Димитър Греков и Петър Чобанов. Документът бе подписан на фона на недоволстващи около 60-70 фермери пред сградата на Министерството на земеделието и храните, водени от председателя на Асоциацията на българските животновъди Бойко Синапов, който първо предизвика скандал на заседанието на Консултативния съвет по животновъдство, обявявайки го за нелегитимен, но после със съгласието на своите хора сложи параф под споразумението и разпусна протеста.

В документа се предвижда животновъдите да получат до края на годината 70 на сто от планираните за 2013 г. субсидии, а остатъкът да им бъде платен до 15 януари 2014 г. с пари от бюджета за догодина. Искането им беше да получат 70% веднага, а другите – до края на 2013 г. Земеделското министерство пък бе решило да даде 50 на сто до кроя на годината, а останалата половина – на началото на следващата.

Това е спасяващ вариант, който засега устройва животновъдите, коментира Бойко Синапов, който допълни, че и двете страни се е наложило да направят отстъпки. Фермерите например не успели да прокарат искането си да няма референтни дати за субсидиите и да се махне дължимият за тях данък.

Споразумението поема ангажименти за 114 млн. лв. национални доплащания за животновъдите през 2014 г. Освен това в план-сметката на Държавен фонд "Земеделие” ще е предвиди даването по 5 лева за крава и биволица и 1 лев за овца и коза, които ще се платят не по-късно от 20 декември 2014 г. До 1 май идната година пък ще се предостави държавна помощ de minimis в размер на 15-25 млн. лева. За имуно-профилактична дейност и развъдна дейност фондът ще отпусне 15 млн. лева

През следващата година се въвежда и намалена акцизна ставка за газьол, използван при производството на месо и мляко.

Страните се разбраха Управителният съвет на ДФ „Земеделие” да вземе решение за разсрочване на главниците и лихвите на съществуващите кредити, сключени между Фонда и животновъдите за изхранване на животните с фураж за 2008, 2009, 2010 г. Предвижда се също да започне процедура по трансформиране на тези кредити в държавни помощи и субсидии в размер на 68 млн. лева.

Земеделското ведомство поема ангажимент да приеме до 20 декември тази година нормативен акт, който да дава право на получаване на директни плащания през 2014 г. за пасища и мери само на собственици на пасищни животни. Решено е още 6,5% от директните плащания от еврофондовете за фермерите през 2014 г. да бъдат резервирани само за животновъдство,зеленчукопроизводство и трайни насаждения, а за кампании от 2015 до 2020 13% директните плащания да са само за животновъдство, зеленчукопроизводство и трайни насаждения и изплащането им не по-късно от 20 декември на съответната година.

Преди това отговарящият за животновъдите зам.-министър Явор Гечев коментира на Консултативния съвет по животновъдство, че ведомството се опитва да води политика, която да позволява по-висок пазарен дял за фермерите, а не просто да даваме пари от държавния бюджет за сектора.

Той припомни, че преди изплащането на сегашните 50 процента от субсидията ДФЗ издаде гаранции на животновъдите и по-голяма част от фермерите изтеглиха кредити, ако изплатим 20 % те пак ще отидат за покритието на кредитите, каза още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България