Компютърът, телефонът и телевизорът заемат половината от живота на британеца

Съвременният британски гражданин прекарва с телевизора, телефона и компютъра почти половината от времето, когато е буден. Това показват изследвания, цитирани от британския вестник "Дейли мейл" (The Daily Mail). Възрастният англичанин бодърствува средно 15 часа и 45 минути на ден, а общуването с изброената техника му отнема около 45% от това време.

В резултат на това мнозина по-успешно се справят с няколко задачи едновременно като например изпращането на писма по електронната поща, слушането на музика при включен телевизор и преглеждането на интернет-сайтове. По този начин някои успяват да получат за малко повече от седем часа информация, за която иначе са нужни осем часа, отбелязва вестникът.

Най-умело с многото задачи се справят по-младите. Например младежите между 16 и 24 години "могат да сместят в два часа от времето си информация от различни източници, която иначе се възприема за пет часа.

Възрастните губят 212 минути всеки ден да гледат телевизия, интернет-клипове и DVD. Пикът на активността е в 21 часа. Значително време отнемат и компютрите - над 70% от хората имат достъп до домашен компютър, а близо една трета го използват на работа.

91 минути на ден човек слуша радио, около 80 минути отделя за обмен на съобщения в социалните мрежи и електронната поща. През 2009 г. британците са изпратили около 104 милиарда съобщения, сравнени с 27 милиарда през 2004 г., са сметнали изследователите.

Между другото, хората над 55-години все повече използват компютри, при това половината от тях, които имат достъп до интернет, основно използват времето, за да проверят електронната си поща. Интересът им към социалната мрежа за последните две години се е удвоил: в момента членовете на възраст над 55 години на която и да е от социалните мрежи са 12% от всички ползватели.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?